Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Katastrofická nedeľa: Svet stíhajú živelné pohromy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Živelné pohromy sa začínajú opakovať so železnou pravidelnosťou. Ľudia už nezachraňujú iba majetky ale aj vlastné životy.

BRATISLAVA 27. augusta (TERAZ.sk) - Búrky, zemetrasenia, záplavy, požiare. Ľudia po celom svete sa boria s živelnými pohromami a v niektorých oblastiach si zachraňujú vlastné životy.


Strednej Amerike po silnom zemetrasení hrozili cunami


Experti z Tichomorského centra varovania pred cunami (PTWC) zrušili dnes varovanie pred vznikom prívalových vĺn cunami v pobrežných oblastiach Strednej Ameriky.

Varovanie pre Kostariku, Nikaraguu, Salvádor, Honduras, Guatemalu, Panamu a Mexiko predtým vydali po silnom zemetrasení, ku ktorému došlo v noci nadnes v Tichom oceáne.

V oblasti podľa PTWC zaznamenali len jedno malé 10-centimetrové cunami v salvádorskom prístave Acajutla.

K silnému zemetraseniu s magnitúdou 7,4 došlo v nedeľu večer miestneho času. Epicentrum otrasov ležalo približne 125 kilometrov od pobrežia Salvádoru v hĺbke 52,9 kilometra, oznámil geologický inštitút USA. Zatiaľ nie sú správy o prípadných materiálnych škodách a zranených.


Vlnobitie na pobreží Jonabaruča v juhojaponskej prefektúre Okinawa 26 augusta 2012. Nezvyčajne silný tajfún sprevádzaný silným vetrom zasiahol japonský ostrov Okinawa.
Foto: TASR/AP

Silný tajfún ohrozoval Japonsko


Nezvyčajne silný tajfún Bolaven spôsobil výpadky elektriny a dopravné problémy v rozsiahlych oblastiach juhojaponského ostrova Okinawa, informovali dnes miestne médiá.

Tajfún sprevádzaný intenzívnym dažďom a vetrom, zasiahol Okinawu v noci nadnes. Úrady vydali varovanie pred silným vlnobitím a hroziacimi zosuvmi pôdy.

V poradí 15. tajfún tohtoročnej sezóny úplne ochromil leteckú dopravu z regionálnej metropoly Naha. Nepremávali ani autobusy a väčšina lodných liniek, spájajúcich Okinavu s ostatnými japonskými ostrovmi.

Bolaven zasiahol aj prefektúru Kagošima na južnom výbežku ostrova Kjúšu aj na neďalekých ostrovoch Amami. Zranenia utrpelo minimálne sedem obyvateľov postihnutých oblastí. Bez elektriny celkovo zostalo takmer 80.000 domácností.

Tajfún s maximálnou rýchlosťou vetra 216 km/h v súčasnosti smeruje ku Kórejskému polostrovu.



Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Ekvádor sa triasol, prehnalo sa ním silné zemetrasenie


K silnému zemetraseniu s magnitúdou 7,4 došlo v nedeľu večer miestneho času v Tichom oceáne južne od pobrežia Salvádoru.

Epicentrum otrasov ležalo približne 120 kilometrov od pobrežia stredoamerickej krajiny a v hĺbke 52,9 kilometra, oznámil geologický inštitút USA.

Po zemetrasení sa neočakávajú ničivé vlny cunami v celom Pacifiku, pričom cunami nehrozia na Havajských ostrovoch, uviedlo Tichomorské centrum varovania pred cunami.


Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Zemetrasenie otriaslo aj Južnou Kaliforniou


Desiatky menších a stredne silných zemetrasení otriasli v nedeľu južnou Kaliforniou. Najsilnejšie malo magnitúdu 5,3 a došlo k nemu krátko po poludní asi päť kilometrov od mesta Brawley neďaleko mexickej hranice.

O niekoľko minút neskôr nasledovalo zemetrasenie s magnitúdou 4,9, uviedol zástupca amerického geologického inštitútu.

Prvé otrasy s magnitúdou 3,9 nastali dve a pol hodiny predtým a v oblasti okolo jazera Salton Sea zaregistrovali celkovo vyše 100 dotrasov. Otrasy pocítili aj vo väčších vzdialenostiach, okrem iného pri pobreží v okrese San Diego či v častiach severného Mexika.

"Zdalo sa, akoby došlo k zemetraseniu každých 15 minút. Jedno za druhým. Mám malé deti, sú vystrašené a nechcú sa vrátiť dnu," povedal Mike Patel, manažér motela v Brawley. Obyvatelia uvádzali, že pri otrasoch zeme im v domoch padali rôzne predmety. Podľa polície vznikli menšie škody na viacerých budovách v centre. Zranenia neboli hlásené.

V regióne nie sú podľa geologického inštitútu takéto zhluky zemetrasení neobvyklé, posledný silnejší zaznamenali v roku 2005 po zemetrasení s magnitúdou 5,1.


Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Mexický záliv sa pripravuje na silné hurikány


Americké Národné hurikánové centrum vydalo v nedeľu varovanie pred hurikánom pre severné pobrežie Mexického zálivu, ktoré platí od štátu Louisiana po severozápadnú Floridu.

Tropická búrka Isaac bola večer miestneho času stále búrkou s vetrom s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu, keď sa presúvala cez súostrovie Florida Keys do teplejších vôd Mexického zálivu, uviedlo centrum v upozornení.

Meteorológovia predpokladajú, že Isaac zosilnie na hurikán druhej kategórie, pokým v stredu ráno dosiahne severné pobrežie Mexického zálivu, a to práve v 7. výročie hurikánu Katrina, ktorý v roku 2005 zasiahol New Orleans, vyžiadal si vyše 1800 obetí na životoch a spôsobil škody za miliardy dolárov.

Americké televízie priniesli zábery z Florida Keys, ukazujúce zaplavené cesty, správy o väčších škodách sa zatiaľ neobjavili.

V Louisiane guvernér Bobby Jindal vyzval obyvateľov nižšie položených pobrežných oblastí, aby sa pripravili na evakuácie. V štáte zároveň vyhlásil preventívne mimoriadny stav.

Isaac sa cez víkend obracal čoraz viac na západ. Ak by v tomto kurze zotrval, potom by len jeho vonkajšie časti zasiahli floridské mesto Tampa, kde sa tento týždeň koná nominačný zjazd republikánov pred novembrovými voľbami. Začiatok programu zjazdu kvôli búrke odložili o jeden deň na utorok.


Ilustračné foto
Foto: AP Photo/Silvio Fasano

Sever Talianska je pod vodou, Francúzsko a Španielsko horeli



Búrky si v severnom Taliansku vyžiadali najmenej jednu obeť a viacerých zranených, informovali dnes miestne médiá.

O život prišiel v meste Padova muž, na ktorého auto spadol strom. V regiónoch Piemont a Lombardsko spôsobili búrky záplavy, zosuvy pôdy a výpadky elektriny.

Dvaja táboriaci ľudia utrpeli zranenia pri páde stromov v meste Verbania neďaleko jazera Maggiore, z ktorého desiatky ľudí unikali pred narastajúcou vodou. Vzdušný vír okrem toho podľa správ poškodil viacero vzácnych rastlín a stáročné stromy v známej botanickej záhrade Villa Taranto pri jazere. Ďalšie povodne hlásili z Toskánska.

Búrky, ktoré zasiahli severné Taliansko v noci na dnes, prerušili dlhšie obdobie veľkých horúčav a sucha v regióne. Horúčavy však pretrvali na juhu krajiny, odkiaľ prišli správy o nových požiaroch, ktoré si vyžiadali evakuáciu viacerých kempingov pri meste Massafra v Apúlii.

Požiare zúrili aj v Španielsku, kde je toto leto za posledné desaťročie najhorším, pokiaľ ide o množstvo porastov zničených plameňmi. Úrady v Andalúzii na juhu krajiny dnes oznámili, že kvôli dvom požiarom, pri obci Bedar neďaleko Almeríe a v blízkosti plážového letoviska Estepona, evakuovali asi tisíc ľudí.

Tento rok v Španielsku zaznamenali vyše 11.650 požiarov v prírode, ktoré dosiaľ zničili 149.300 hektárov lesov a ďalších porastov. V roku 2002 išlo o 107.000 hektárov za celý rok.

Lesné požiare neobišli ani južné Francúzsko, kde dnes plamene rozdúchavané vetrom pohltili v oblasti mestečka Orgon pri Avignone asi 500 hektárov borovicového lesa a kríkov, no tiež polí. Oheň zničil aj dva domy, zranenia nehlásili. V oblasti krátko po vypuknutí požiaru evakuovali táborisko.