Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Kazachstan udelil ropnej firme pokutu za porušenie predpisov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Súd minulý týždeň rozhodol, že spoločnosť sa dopustila administratívneho deliktu a uložil jej pokutu 28,8 milióna dolárov, ktorá už je zaplatená, dodala prokuratúra.

Astana 5. augusta (TASR) - Kazachstan udelil jednému zo svojich najväčších producentov ropy vysokú pokutu za porušenie environmentálnych predpisov, oznámila v pondelok tamojšia prokuratúra. Ide o nezvyčajne prísny trest zo strany tejto stredoázijskej krajiny bohatej na energetické suroviny, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Spoločnosť Caspiy Neft "nedostala povolenie na nahromadenie viac ako 4500 ton nebezpečného odpadu z prevádzky vrtných zariadení a ropného poľa v rokoch 2021 až 2022", uviedla prokuratúra Atyrauskej oblasti pri Kaspickom mori.

Súd minulý týždeň rozhodol, že spoločnosť sa dopustila administratívneho deliktu a uložil jej pokutu 28,8 milióna dolárov, ktorá už je zaplatená, dodala prokuratúra.

Spoločnosť Caspiy Neft je spájaná s Timurom Kulibajevom, zaťom bývalého kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, ktorý bol pri moci tri desaťročia do roku 2019. Nazarbajevovi príbuzní majú vplyvné pozície aj za jeho nástupcu, súčasného kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva.

Hlavné kazašské ropné polia sa nachádzajú na pobreží Kaspického mora, ako aj na samotnom mori. Napriek svojmu názvu ide o najväčšie vnútrozemské jazero, ktoré trpí klesajúcou hladinou vody v dôsledku klimatických zmien a je kontaminované aj inými zdrojmi znečistenia vrátane priemyslu a poľnohospodárstva.

Ropné pole Kašagan v Kaspickom mori je jedným z najvýznamnejších podmorských ložísk na svete s odhadovanými ťažiteľnými zásobami 13 miliárd barelov surovej ropy. Kazachstan ju spoločne ťaží s firmami z Talianska, Francúzska, Británie, Spojených štátov, Japonska a Číny.