Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Rusko a KĽDR si v prípade ohrozenia poskytnú vojenskú pomoc

Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou severokórejský vodca Kim Čong-un (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Dohodu o komplexnom strategickom partnerstve dosiahli v stredu v Pchjongjangu vodca KĽDR Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Pchjongjang 20. júna (TASR) - Severná Kórea a Rusko sa dohodli na poskytnutí bezodkladnej vojenskej pomoci, ak bude druhá strana vystavená ozbrojenej agresii, vyplýva z dohody podpísanej v stredu v Pchjongjangu lídrami oboch krajín. Informovala o tom vo štvrtok severokórejská tlačová agentúra KCNA. TASR píše podľa agentúr AP, Reuters a Jonhap.

Dohodu o komplexnom strategickom partnerstve dosiahli v stredu v Pchjongjangu vodca KĽDR Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.

Obe krajiny sa zároveň zaviazali nepodpísať žiadnu zmluvu s treťou krajinou, ktorá by porušovala záujmy druhej krajiny. Taktiež nedovolia, aby ich územia využívala akákoľvek krajina na poškodenie bezpečnosti a suverenity druhej krajiny, uviedla KCNA s odvolaním sa na dohodu.

Dohoda by mohla predstavovať najsilnejšie spojenie medzi Moskvou a Pchjongjangom od konca studenej vojny, píše AP. Kim aj Putin ju označili za významné zlepšenie vzájomných vzťahov, ktoré sa týkajú bezpečnosti, obchodu, investícií, kultúrnych a humanitárnych väzieb. Zahŕňa aj spoluprácu v oblasti jadrovej energie, výskumu vesmíru či energetickej bezpečnosti. Severokórejský líder dodal, že táto zmluva plne prispieva k udržiavaniu mieru a stability v regióne.

Putin pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu KĽDR v utorok. Rastúca spolupráca medzi Moskvou a Pchjongjangom spôsobuje znepokojenie v Južnej Kórei, v radoch západných krajín i na Ukrajine. USA a ich spojenci tvrdia, že Severná Kórea poskytuje Rusku strelivo a rakety, ktoré sú následne použité na Ukrajine. Kyjev hlásil, že na bojisku našiel úlomky severokórejskej munície.