Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

V Keni sa objavil prvý prípad vírusu opičích kiahní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Choroba sa v uplynulých týždňoch začala opäť šíriť, a to najmä v afrických krajinách.

Nairobi 31. júla (TASR) - V Keni zaznamenali prvý prípad opičích kiahní. V stredu to uviedlo kenské ministerstvo zdravotníctva. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP.

Prvý prípad infekcie vírusom opičích kiahní v tejto východoafrickej krajine odhalili u osoby na hraničnom priechode zo susednej Ugandy.

Choroba sa v uplynulých týždňoch začala opäť šíriť, a to najmä v afrických krajinách. Minulý týždeň dva prípady nahlásilo neďaleké Burundi. V utorok stav epidémie vyhlásila Stredoafrická republika. Najviac postihnutá je Konžská demokratická republika (KDR), ktorá ku 20. júlu evidovala viac ako 11.000 podozrivých prípadov a 450 úmrtí.

Na šírenie choroby v pondelok reagovalo Východoafrické spoločenstvo (EAC), ktoré vyzvalo členské krajiny, aby informovali svojich občanov o spôsobe ochrany pre ochorením a ako zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Osemčlenný blok afrických štátov tiež usporiada stretnutie expertov s cieľov diskutovať o aktuálnej situácii.

Opičie kiahne boli u ľudí prvýkrát diagnostikované v roku 1970 vo vtedajšom Zaire (dnes KDR). Odvtedy sa vyskytujú najmä v afrických krajinách na západe a v strede kontinentu. V minulosti sa väčšina chorých nakazila od infikovaných zvierat.

Od mája 2022 však zdravotníci hlásia nákazy vírusom opičích kiahní po celom svete, pričom postihujú najmä homosexuálnych a bisexuálnych mužov. Od septembra minulého roka sa v KDR šíri nový, smrteľnejší kmeň vírusu, ktorý sa prenáša výlučne z človeka na človeka.

Opičie kiahne sa prejavujú horúčkou, triaškou, vyrážkami a léziami na tvári a genitáliách. Väčšina ľudí sa uzdraví do niekoľkých týždňov bez potreby hospitalizácie.