Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Kerry: Verím, že Irán pristúpi k diplomatickému riešeniu sporu

Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie ďalej uviedol, že po prezidentovej ceste na Blízky východ, počas ktorej sa zastaví aj v Jordánsku, zhodnotia Spojené štáty, ako by mohli prispieť k dosiahnutiu mieru.

Berlín 26. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes na pracovnej návšteve Nemecka vyjadril nádej, že Irán obnovené šesťstranné rokovania s veľmocami prebiehajúce v kazašskom meste Alma-Ata využije na priblíženie sa k diplomatickému riešeniu sporu o jadrový program islamskej republiky.

"Verím, že tieto rokovania môžu posunúť dialóg a že samotný Irán si vyberie cestu diplomatického riešenia," konštatoval Kerry v Berlíne podľa agentúry Reuters.

Na dvojdňových rokovaniach, ktoré sa dnes začali v Alma-Ate, sa očakáva predloženie ponuky zo strany piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka na zmiernenie sankcií voči Teheránu výmenou za zastavenie obohacovania uránu v iránskych jadrových komplexoch.

Okrem Iránu sa Kerry v príhovore študentom v Berlíne zmienil aj o budúcomesačnej návšteve amerického prezidenta Barack Obamu v Izraeli a Palestínskej samospráve. Ako podotkol, Obama nepríde s mierovým plánom, ale chce využiť návštevu, aby si pozorne vypočul názory oboch strán. Izraelsko-palestínske mierové rokovania sú pozastavené od roku 2010.

"Nemienime do toho vhupnúť spôsobom, že predstavíme svoj plán a každému povieme, čo má robiť. Chcem konzultovať a prezident chce načúvať," povedal Kerry podľa Reuters.

Šéf americkej diplomacie ďalej uviedol, že po prezidentovej ceste na Blízky východ, počas ktorej sa zastaví aj v Jordánsku, zhodnotia Spojené štáty, ako by mohli prispieť k dosiahnutiu mieru. Vyzval zainteresované strany, aby zachovali pokoj a tým udržali možnosť dosiahnutia mieru živú.

Veľmoci predložili Iránu novú ponuku, rokovania pokračujú v stredu



Rokovania o iránskom jadrovom programe, ktoré sa dnes po deväťmesačnej prestávke začali v Kazachstane, budú pokračovať v stredu. S odvolaním sa na organizátorov o tom informovali tlačové agentúry Interfax a Fars.

Delegácia vedená šéfkou diplomacie EÚ Catherine Ashtonovou, ktorá na rokovaniach zastupuje šesticu veľmocí, predložila Teheránu novú ponuku. Podrobnosti o nej však nezverejnili. Vlastný návrh chcela prezentovať aj iránska strana, uviedla agentúra DPA.

"Prišli sme sem s upravenou ponukou a prišli sme rokovať s Iránom zmysluplne," povedala Ashtonová. "Ponuka sa týka medzinárodného znepokojenia ohľadom mierového charakteru iránskeho jadrového programu, ako aj návrhov Iránu," dodal jej hovorca Michael Mann.

Zdroje informovali, že nový návrh piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka by mal okrem predošlých ponúk v oblastiach nukleárnej a leteckej technológie zahŕňať zmiernenie sankcií voči iránskemu bankovému sektoru.

Veľmoci žiadajú od Teheránu, aby zastavil obohacovanie uránu na vyššiu úroveň, previezol takýto obohatený urán do tretej krajiny a zatvoril svoj nový závod na obohacovanie jadrového materiálu vo Fordú.

Iránski predstavitelia odmietli uzatvorenie tohto závodu, uviedli však, že sú pripravení na kompromis pri ďalších požiadavkách, ak veľmoci uznajú nukleárne práva Iránu.

Mann ani iránske zdroje na rokovaniach v Alma-Ate nevylúčili možnosť priamych rozhovorov zástupcov USA a Iránu, aj keď plány na takéto stretnutie nemohli potvrdiť. Okrem trojhodinových hlavných rokovaní sa dnes iránsky vyjednávač bilaterálne stretol s čínskou delegáciou, dodáva DPA.