Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Kim pri príležitosti výročia kórejskej vojny vyzval na ľudový raj

Mladí Severokórejčania sa účastnia na oslavách pri príležitosti 71. výročia ukončenia kórejskej vojny v Pchjongjangu v piatok 26. júla 2024. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca tiež privítal podporu Číny počas vojny a povedal, že priateľstvo nadviazané ako príbuzenské zväzky bude pevne pokračovať.

Pchjongjang 27. júla (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na vybudovanie "ľudového raja", zatiaľ čo si KĽDR v sobotu pripomína výročie ukončenia kórejskej vojny. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Trojročný konflikt sa skončil pred 71 rokmi 27. júla 1953 prímerím, ktoré však nikdy nebolo nahradené mierovou zmluvou. Pchjongjang to považuje za svoje víťazstvo a výročie je v krajine oslavované ako štátny sviatok.

Kim v piatok podľa štátnej ústrednej tlačovej agentúry KCNA povedal, že "svätým poslaním a povinnosťou našej generácie" je "spoľahlivo brániť svoju ideológiu a spoločenský systém" a "vybudovať ľudový raj".

Severokórejský vodca tiež privítal podporu Číny počas vojny a povedal, že "priateľstvo nadviazané ako príbuzenské zväzky bude pevne pokračovať".

Kim navštívil pamätníky na počesť vojnových veteránov vrátane "Veže priateľstva" pripomínajúcej vojakov Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČĽOA), ktorí v kórejskej vojne bojovali po boku severokórejských síl.

Štátne médiá v Pchjongjangu tiež uviedli, že mladí Severokórejčania oslavovali toto výročie a sľúbili, že "zdedia dušu víťaznej vojnovej generácie".