Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

KĽDR si pripomenula vznik vládnucej strany

Na snímke Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

V porovnaní s niektorými predošlými rokmi boli štvrtkové podujatia relatívne skromné.

Pchjongjang 11. októbra (TASR) - V Severnej Kórei (KĽDR) vo štvrtok koncertom a banketom oslávili 79. výročie vzniku vládnej komunistickej Kórejskej strany práce (KSP). Vodca Kim Čong-un pri tejto príležitosti vyzval na opätovné preškolovanie všetkých robotníkov na revolucionárov hlásiacich sa ku komunizmu. V piatok o tom informovali severokórejské médiá, ktoré zmonitorovala agentúra Reuters.

V porovnaní s niektorými predošlými rokmi boli štvrtkové podujatia relatívne skromné. KĽDR totiž zvykla v minulosti usporadúvať prehliadky svojich ozbrojených síl a najnovších zbraní a pozývať aj vysokopostavených čínskych predstaviteľov.

V dlhom posolstve zverejnenom v novinách Rodong Sinmun Kim vyzdvihol KSP ako najdlhšie vládnucu stranu na svete. Podľa neho KSP prekonala nevídané ťažkosti a venovala všetky svoje sily budovaniu mocného štátu, ktorý odvrátil hrozby vonkajších síl.

KĽDR podľa svojho vodcu čelí výzvam zvnútra aj zvonku a KSP musí prebrať vedenie, aby bolo dosiahnuté revolučné komunistické víťazstvo.

"Robotníci sa musia ideologicky vzdelávať a pestovať stranícku disciplínu uprostred pekla kritiky a boja. Úspech práce na výchove robotníkov na skutočných komunistických revolucionárov, ktorí sa hlásia k zakladateľskej ideológii a duchu, závisí do veľkej miery od úlohy straníckej organizácie," uviedol Kim.

Štátna agentúra KCNA informovala, že vodca KĽDR sa zúčastnil na vystúpení v Ústrednej výcvikovej škole pre kádre strany a na bankete, na "ktorom účastníci s radosťou privítali významný deň - 79-ročnú históriu vládnutia".

Kim na banket dorazil so svojou dcérou v ruskej limuzíne značky Aurus, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zábery poskytnuté severokórejskými médiami. Toto vozidlo Kimovi podľa Reuters pred časom pravdepodobne daroval ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský veľvyslanec v KĽDR Alexandr Macegora bol v médiách spomenutý ako Kimov hosť na bankete. Naopak, účasti ktoréhokoľvek predstaviteľa Číny médiá nespomenuli. KCNA iba vo štvrtok v krátkosti informovala, že Ústredný výbor Komunistickej strany Číny poslal kvetinový kôš.