Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Úspešne sme otestovali balistickú strelu s viacerými hlavicami

Raketa odpálená z KĽDR. Foto: TASR/AP

Juhokórejská armáda ďalšej informovala, že KĽDR v noci poslala ďalších 180 balónov s odpadkami.

Pchjongjang 27. júna (TASR) - Severná Kórea (KĽDR) údajne úspešne otestovala balistickú strelu schopnú niesť viaceré hlavice. Informovala o tom vo štvrtok štátna tlačová agentúra KCNA. Podľa Južnej Kórey ide pravdepodobne o podvod s cieľom zakryť nevydarený štart. Soul zároveň hlásil ďalšie balóny s odpadkami, uvádza TASR.

Test rakety sa podľa KCNA uskutočnil v stredu - v deň, keď juhokórejská armáda tvrdila, že KĽDR vystrelila zrejme hypersonickú strelu zo svojho východného pobrežia, ale vybuchla vo vzduchu v počiatočnej fáze letu.

Naopak, KCNA uviedla, že strele sa podarilo oddeliť bojové hlavice, ktoré boli presne navádzané na tri vopred stanovené ciele. "Zámerom bolo zabezpečiť schopnosť ničiť jednotlivé ciele pomocou viacerých hlavíc," píše sa v jej vyhlásení.

"Severná Kórea dnes niečo zverejnila, ale domnievame sa, že ide len o klamstvo a zveličovanie," uviedol hovorca zboru náčelníkov štábu juhokórejskej armády. Zverejnené snímky, ktoré údajne zachytávajú stredajší test, označil za zrejme vyfabrikované alebo prevzaté z iného štartu.

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko vypustenie Pchjongjangu odsúdili ako porušenie rezolúcií prijatých Bezpečnostnou radou OSN a označili to za "bezpečnostnú hrozbu".

Trojica štátov zároveň po minulotýždňovom summite severokórejského a ruského vodcu - Kim Čong-una a Vladimira Putina - varovala pred ďalšími provokáciami KĽDR. Lídri počas prvej Putinovej návštevy KĽDR za posledných 24 rokov uzavreli dohodu o strategickom partnerstve.

Juhokórejská armáda ďalšej informovala, že KĽDR v noci poslala ďalších 180 balónov s odpadkami. Približne 70 z nich, ktoré zväčša niesli malé papieriky, dopadli v metropole Soul a v severnej časti provincie Kjonggi.

Medzi oboma Kóreami už dlhšie prebieha tzv. "balónová vojna". KĽDR posielaním týchto balónov vyjadruje svoj odmietavý postoj k letákovým kampaniam smerovaným proti ich režimu. Jeden z juhokórejských aktivistov minulý týždeň potvrdil, že smerom na sever vypustil ďalšie balóny s propagandistickými letákmi.