Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Vyslanie našich vojakov do Ruska by bolo v súlade s právom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ukrajinskej spravodajskej služby sa v Rusku nachádza 12.000 severokórejských vojakov vrátane 500 dôstojníkov a troch generálov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Pchjongjang 25. októbra (TASR) - Predstaviteľ severokórejského ministerstva zahraničných vecí v piatok uviedol, že pokiaľ by boli správy o nasadení severokórejských vojakov v Rusku pravdivé, takýto krok by bol v súlade s medzinárodným právom. Tvrdenia o ich prítomnosti na ruskom území však oficiálne nepotvrdil, informuje TASR na základe správ agentúr Jonhap, Reuters a AFP.

"Pokiaľ došlo k tomu, o čom hovoria svetové médiá, myslím si, že to bude akt v súlade s pravidlami medzinárodného práva," a to napriek tomu, že niektoré strany sa to snažia označiť za ilegálny krok, uviedol námestník ministerky zahraničných vecí KĽDR Kim Čong-gju, ktorého agendou sú vzťahy s Ruskom.

Oficiálne nasadenie severokórejských jednotiek v Rusku však nepotvrdil s tým, že nezasahuje do záležitostí, ktoré sú v kompetencii ministerstva obrany.

Prvé oficiálne vyjadrenie Pchjongjangu k údajnému vyslaniu vojakov prichádza po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin odmietol tieto správy poprieť s tým, že je záležitosťou Moskvy, ako bude realizovať dohodu o partnerstve s Pchongjangom. Tú lídri oboch krajín uzavreli v júni a obsahuje aj ustanovenia o vzájomnej vojenskej spolupráci.

Reuters pripomína, že Severná Kórea a Rusko od začiatku vojny na Ukrajine nadviazali užšie vzťahy. Ukrajina a západné štáty už dlhšie Severnú Kóreu obviňujú z dodávok zbraní do Ruska, čo Pchjongjang a Moskva popreli.

Podľa ukrajinskej spravodajskej služby sa v Rusku nachádza 12.000 severokórejských vojakov vrátane 500 dôstojníkov a troch generálov. Ich výcvik údajne prebieha v piatich vojenských základniach. V piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvolaním na spravodajské služby vyhlásil, že Rusko plánuje vyslať severokórejských vojakov na bojisko najskôr v nedeľu.

Ukrajinská vojenská rozviedka HUR taktiež vo štvrtok oznámila, že prvé severokórejské jednotky zaznamenali v ruskej Kurskej oblasti, kam v auguste prenikli ukrajinské sily.