Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti zablokovali malý ropný terminál v Kaarstoe

Na archívnej snímke Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Thunbergovú zadržala polícia začiatkom júla na demonštrácii Extinction Rebellion v holandskom Haagu, kde demonštranti blokovali diaľnicu A12.

Oslo 24. augusta (TASR) - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová a aktivisti z environmentálnej skupiny Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) zablokovali v sobotu malý ropný terminál na juhozápade Nórska. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Vývoz plynu z nórskeho závodu na spracovanie plynu Kaarstoe do Európy nebol ovplyvnený, uviedol pre Reuters poskytovateľ technických služieb závodu Equinor.

"Aktivisti sa snažia zablokovať náš ropný terminál po mori a niektoré vstupy z pobrežie," uviedla hovorkyňa spoločnosti. Ropný terminál v Kaarstoe spracováva plynový kondenzát a ide o "veľmi malú produkciu," dodala.

Thunbergovú zadržala polícia začiatkom júla na demonštrácii Extinction Rebellion v holandskom Haagu, kde demonštranti blokovali diaľnicu A12. Polícia proti nim nasadila vodné delá.

Dvadsaťjedenročnú Thunbergovú zadržali počas protestov v Haagu už v apríli a v júni vo fínskom hlavnom meste Helsinki. Zatkli ju aj koncom mája vo švédskom Malmö na proteste proti účasti Izraela v pesničkovej súťaži Eurovízie.