Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Kolumbijská vláda dosiahla predbežnú dohodu o prímerí

Vojaci hliadkujú v meste Cúcuta pred policajnou stanicou, ktorá vybuchla, 30. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Segunda Marquetalia je povstalecká skupina, ktorá sa odštiepila od FARC po tom, ako v roku 2016 uzavreli prímerie s kolumbijskou vládou.

Caracas 30. júna (TASR) - Kolumbijská vláda v sobotu dosiahla predbežnú dohodu o jednostrannom prímerí a prepustení zadržiavaných osôb so skupinou Segunda Marquetalia, ktorá sa odštiepila od demobilizovaných Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). TASR informuje podľa agentúry AFP a webovej stránky kolumbijského denníka El Espectador.

Mierové rokovania medzi vládou prezidenta Gustava Petra a skupinou sa začali v pondelok 24. júna vo venezuelskom hlavnom meste Caracas. Petro sa usiluje ukončiť šesť desaťročí trvajúci konflikt medzi vládou a povstaleckými skupinami, pripomína AFP.

Segunda Marquetalia v rámci dohody prisľúbila prepustenie všetkých osôb, ktoré zadržiava. "Plná realizácia prímeria sa začne, keď do platnosti vstúpi prezidentský výnos o ofenzívnych vojenských operáciách," píše AFP s odvolaním sa na text dohody, do ktorého mala možnosť nahliadnuť.

Táto skupina na záver prvého kola rokovaní prisľúbila, že nebude nosiť zbrane a uniformy v obývaných oblastiach, či na cestných komunikáciách i vodných trasách, píše El Espectador. Z dohody tiež vyplýva, že prímerie neobmedzí právomoci bezpečnostných zložiek krajiny.

Segunda Marquetalia je povstalecká skupina, ktorá sa odštiepila od FARC po tom, ako v roku 2016 uzavreli prímerie s kolumbijskou vládou, pripomína AFP. Na minulotýždňových rokovaniach v Caracase sa zúčastnil aj bývalý veliteľ FARC Iván Márquez.

Ten bol hlavným vyjednávačom za FARC v rozhovoroch, ktoré v roku 2016 viedli k dohode s kolumbijskom vládou.