Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Komora ruského parlamentu schválila zákon o progresívnom zdaňovaní

Na snímke je Štátna duma dolnej komory ruského parlamentu. Foto: TASR/AP

V návrhu zákona sa tiež počíta so zvýšením sadzby dane z príjmov právnických osôb z 20 % na 25 %.

Moskva 10. júla (TASR) - Dolná komora ruského parlamentu v stredu definitívne schválila návrh zákona o zvýšení dane z príjmu pre najbohatšie vrstvy obyvateľstva. Legislatívu, ktorú v treťom záverečnom čítaní odobrila Štátna duma, musí ešte schváliť horná komora parlamentu a podpísať prezident Vladimir Putin, aby nadobudla účinnosť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Legislatíva zavádzajúca progresívne zdaňovanie príjmov fyzických osôb predstavuje výraznú zmenu kurzu oproti rovnej dani, ktorej sa po jej zavedení v roku 2001 všeobecne pripisovalo zlepšenie výberu daní. Návrh zákona stanovuje 13 % daň pre príjmy do výšky 2,4 milióna rubľov (27.500 USD, 25.430 eur) ročne. Pri príjmoch nad túto sumu by sa postupne uplatňovali vyššie sadzby. Maximálnej sadzbe 22 % by podliehali príjmy nad 50 miliónov RUB ročne. Putin vyhlásil, že zvýšenie dane sa dotkne najviac 3,2 % daňových poplatníkov v Rusku.

V návrhu zákona sa tiež počíta so zvýšením sadzby dane z príjmov právnických osôb z 20 % na 25 %. Odhaduje sa, že daňová reforma prinesie v roku 2025 federálnemu rozpočtu dodatočné príjmy vo výške 2,6 bilióna rubľov.

Rovnú daň so sadzbou 13 % zaviedli v Rusku krátko po Putinovom prvom zvolení za hlavu štátu v roku 2020 v snahe bojovať proti rozšíreným daňovým únikom a zvýšiť štátne príjmy.

(1 EUR = 1,0814 USD)