Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

Komplic strojcov útokov v moskovskom metre dostal doživotie

Ľudia zapaľujú sviečky a kladú kvetiny na pamiatku obetí bombového útoku v stanici moskovského metra Lubjanka 29. marca 2010. Foto: TASR/AP

Odsúdený svoju vinu poprel a uviedol, že konal "pod tlakom" ostatných ľudí zapojených do útokov.

Moskva 4. februára (TASR) - Muž, ktorý pomáhal strojcom samovražedných atentátov v moskovskom metre z roku 2010, dostal doživotie. Verdikt vyniesol v piatok ruský vojenský súd. Magomed Nurov má okrem toho zaplatiť aj pokutu v prepočte takmer 200.000 eur za zničené vagóny a opravu staníc. Informovala o tom agentúra AFP.

"Magomed Nurov je vinný z organizovania teroristických útokov a nelegálnej výroby výbušnín," uviedol súd.

Odsúdený svoju vinu poprel a uviedol, že konal "pod tlakom" ostatných ľudí zapojených do útokov. Hlavní organizátori krviprelievania boli podľa prokurátorky zabití už pred niekoľkými rokmi. Murova zatkli v roku 2019 v Dagestane. Vyšetrovatelia uviedli, že odsúdený pôsobil ako spojka. Okrem iného vozil členov zločineckého gangu na stretnutia a pomáhal im skrývať sa pred políciou.

V marci 2010 zaútočili dve samovražedné atentátničky, obe z oblasti severného Kaukazu v Dagestane, na dve stanice moskovského metra. Pri koordinovaných útokoch zabili 39 ľudí a desiatky ďalších zranili.

K zodpovednosti sa prihlásila islamistická skupina so sídlom na severnom Kaukaze.