Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Kongres miestnych a regionálnych samospráv RE odsúdil útok v Poltave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Zelenského zaútočilo Rusko na vojenský inštitút v Poltave dvoma balistickými raketami. Zahynulo pri tom najmenej 47 osôb a ďalších 206 utrpelo zranenia.

Brusel/Štrasburg 3. septembra (TASR) – Predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) Marc Cools v utorok odsúdil ruský raketový útok v ukrajinskom meste Poltava. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bol zasiahnutý vojenský inštitút, tamojšie médiá hovoria aj o zásahu zdravotníckeho zariadenia. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

"Som zhrozený z tohto pravdepodobne najkrvavejšieho ruského útoku na ukrajinských civilistov, ktorý bol dnes spáchaný v Poltave. V mene Kongresu miestnych a regionálnych samospráv čo najdôraznejšie odsudzujem raketový útok, ktorý spôsobil obrovské straty na životoch a stovky zranených," uviedol Cools v správe pre médiá.

Cools pripomenul, že Poltava je dlhoročným partnerom kongresu. Jeho podpredsedníčkou je aj Oxana Derkačová, členka mestského zastupiteľstva v Poltave.

"Vyjadrujeme našu solidaritu s ukrajinskými občanmi a miestnymi úradmi, ktorí vždy ako prví čelia hrôzam nezmyselných a krutých bombardovacích kampaní ruského agresora. Zaväzujeme sa pokračovať v podpore obcí a regiónov Ukrajiny, a to aj prostredníctvom online platformy Cities4Cities/United4Ukraine," odkázal Cools.

Podľa Zelenského zaútočilo Rusko na vojenský inštitút v Poltave dvoma balistickými raketami. Zahynulo pri tom najmenej 47 osôb a ďalších 206 utrpelo zranenia. Na sociálnych sieťach na Ukrajine sa začala na základe nepotvrdených informácií o raketovom útoku počas nástupu vojakov na nádvorí šíriť kritika veliteľov za nedostatočnú obozretnosť.

Agentúra Reuters poznamenala, tento útok patrí zrejme k najkrvavejším od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Podľa britského denníka The Guardian nebolo bezprostredne jasné, koľko obetí útoku v Poltave predstavovali vojaci a koľko civilisti.