Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Kongresmanku, ktorá podporovala QAnon, vylúčili z výborov

Republikánska kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová prichádza do svojej pracovne v Kapitole vo štvrtok 4. februára 2021. Foto: TASR/AP

Trump v minulosti označil Greeneovú za budúcu republikánsku hviezdu.

Washington 5. februára (TASR) - Členovia Snemovne reprezentantov amerického Kongresu vylúčili vo štvrtok novozvolenú republikánsku kongresmanku Marjorie Taylorovú Greeneovú z dvoch výborov tejto dolnej komory Kongresu. Dôvodom je okrem iného aj skutočnosť, že v minulosti vyjadrila podporu hnutiu konšpiračných teórií QAnon. Informovala o tom agentúra AFP.

Rozhodnutie vylúčiť Greeneovú poslanci schválili pomerom hlasov 230 k 199 len niekoľko hodín po tom, ako na pôde snemovne vyjadrila poľutovanie nad tým, že šírila dezinformácie.

Okrem všetkých prítomných demokratov hlasovalo za návrh aj 11 republikánov. Nová kongresmanka z Georgie, ktorú Trump označil za "budúcu republikánsku hviezdu", vyvolala zdesenie aj u niektorých spolustraníkov.

Na archívnej snímke z 15. októbra 2020 Marjorie Taylorová Greeneová (vpravo).
Foto: TASR/AP


Líder republikánov v Senáte Mitch McConnell v pondelok uviedol, že "bláznivé lži a konšpiračné teórie sú pre Republikánsku stranu rakovinou", informoval americký denník The New York Times.

Mnoho republikánov v Snemovni reprezentantov však proti štvrtkovému hlasovaniu protestovalo. Niektorí republikánski lídri varovali, že demokratom sa tento krok môže vypomstiť, keď republikáni opäť získajú nad Kongresom kontrolu.

Zástancovia hnutia QAnon majú krajne pravicové názory a mylne tvrdia, že americký prezident Donald Trump bojuje proti svetovej elite pedofilných satanistov, riadiacich sieť obchodníkov s deťmi.