Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Kontrolné úrady zo sveta vrátane SR diskutujú o klimatických výzvach

Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy v Bratislave 27. mája 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Šéf NKÚ SR poukázal aj na posledné kontroly realizované slovenskými kontrolórmi, ktoré odhalili vážne systémové riziká v krízovom manažmente štátu.

Mexiko/Bratislava 10. júla (TASR) – Kontrolné úrady z Latinskej Ameriky, Karibiku a Európy v týchto dňoch v Mexiku diskutujú o merateľnosti pokroku spoločnosti v kontexte hroziacich klimatických zmien. Európsku kontrolórsku komunitu vrátane Slovenska zastupuje predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy. TASR o tom informovala hovorkyňa NKÚ SR Daniela Bolech Dobáková.

V hlavnom meste Mexika diskutuje viac ako 200 účastníkov z 50 krajín aj o zodpovednosti predstaviteľov verejných inštitúcií za akčné plány, vďaka ktorým je možné predchádzať rizikám spojeným so suchom, odlesňovaním, ohrozením prístupu k pitnej vode či so znečistením ovzdušia.

Z pohľadu Európskej organizácie najvyšších kontrolných inštitúcií (EUROSAI) je v súčasnosti nevyhnutné razantne zmeniť fungovanie národných kontrolných autorít. Tie musia byť schopné flexibilne plánovať svoje prierezové audity, musia byť pripravené pracovať s rozsiahlymi dátami a informačnými systémami a zároveň musia byť vo svojej činnosti transparentné nielen voči kontrolovaným subjektom, ale aj širšiemu externému prostrediu, myslí si novozvolený prvý viceprezident EUROSAI Ľubomír Andrassy.

"Zdecimovaná a nefunkčná vnútorná alebo verejná kontrola vytvára široký priestor pre korupciu, nehospodárne využívanie verejných zdrojov. Zásadne tiež ohrozuje odolnosť spoločnosti úspešne reagovať na aktuálne krízy," približuje závery konferencie Andrassy.

Šéf NKÚ SR poukázal aj na posledné kontroly realizované slovenskými kontrolórmi, ktoré odhalili vážne systémové riziká v krízovom manažmente štátu. Podľa jeho slov je však vidieť aj pozitívnu reakciu Ministerstva vnútra SR, ktoré chce byť "nositeľom komplexnej zmeny".

V posledných rokoch bola spoločnosť na celom svete konfrontovaná s tým, nakoľko je schopná pružne reagovať na dôsledky pandémií, energetické či finančné krízy, prírodné katastrofy či stagnujúcu demografiu, uviedol úrad v tlačovej správe.

"Nezávislé národné kontrolné organizácie majú povinnosť reagovať na tieto výzvy a vďaka profesionalite kontrolórov musia ponúkať parlamentom i vládam odporúčania, ako efektívne reagovať na vznikajúce krízy, ako im predchádzať, ale aj ako ich úspešne riešiť efektívnym krízovým manažmentom v prospech občanov," uzavrel Andrassy. Poukázal na potrebu kvalitných štátnych zamestnancov, ktorí sú schopní využívať nielen svoje odborné vedomosti, ale taktiež nástroje moderných technológií vrátane umelej inteligencie.