Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Konzulát SR v Bruseli usporiadal prehliadku k výstave KORENE/ROOTS

Na snímke Generálny konzulát. Foto: MZV ČR, novinky. cz

Michalec spresnil, že prehliadka sa konala v Ateliéri Franza Charleta v reprezentačných priestoroch generálneho konzulátu.

Brusel 21. augusta (TASR) - Slovenský dom v Bruseli, ktorý funguje v rámci Generálneho konzulátu SR pre Belgicko a Luxembursko, usporiadal v utorok 20. augusta komentovanú prehliadku skupinovej výstavy KORENE/ROOTS. Pre TASR to potvrdil generálny konzul SR v Bruseli Andrej Michalec.

Michalec spresnil, že prehliadka sa konala v Ateliéri Franza Charleta v reprezentačných priestoroch generálneho konzulátu. Dodal, že išlo o výber z tvorby slovenských výtvarníkov Patrície Koyšovej, Michaely Nagyidayovej, Zuzany Pustaiovej, Helen Tóth a Pavla Trubena.

"Ide o etablovaných autorov slovenskej scény naprieč vizuálnymi disciplínami. Výstavou účastníkov podujatia previedli kurátorka výstavy Martina Rötlingová a výtvarník Pavol Truben," povedal Michalec.

Podľa jeho slov téma výstavy KORENE/ROOTS tento rok spája kultúrne projekty realizované Generálnym konzulátom SR v Bruseli v spolupráci s umeleckým kolektívom 40 X 60 BRUSSELS v rámci vlajkového projektu kultúrnej prezentácie Slovenska v Belgicku v roku 2024.

Kurátorský výber diel vychádza z výzvy z roku 2023 a návštevníkom výstavy ponúka možnosť vstúpiť do sveta viacvrstevných tém, odkazov či otázok, ktoré prepája silný symbol koreňov.

Michalec pripomenul, že Pavol Truben v priebehu augusta 2024 absolvuje tvorivý pobyt v Belgicku, ktorý sa uskutočňuje aj vďaka podpore Generálneho konzulátu SR v Bruseli a galérie Épreuve d'artiste z Antverp. Práve v tejto galérii sú od 17. augusta dostupné práce vytvorené Trubenom počas belgického pobytu.