Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Kórea: Za týždeň sa predalo vyše milióna kníh od nobelistky Han Kchang

Na archívnej snímke z 11. októbra 2024 žena si fotí knihu laureátky Nobelovej ceny za literatúru, juhokórejskej spisovateľky Han Kchang, neďaleko špeciálnej sekcie kníhkupectva v Soule. Foto: TASR/AP

Jej víťazstvo vyvolalo v Južnej Kórei senzáciu a po oznámení sa zrútili webové stránky veľkých kníhkupectiev a vydavateľstiev, keďže desaťtisíce ľudí sa ponáhľali objednať si jej knihy.

Soul 16. októbra (TASR) - Vyše milióna výtlačkov kníh od juhokórejskej spisovateľky Han Kchang sa predalo v jej vlasti od štvrtka minulého týždňa, keď ju Švédska akadémia vyhlásila za tohtoročnú laureátku Nobelovej ceny za literatúru. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy tlačovej agentúry AFP.

Autorka poviedok a románov je prvým občanom Južnej Kórey, ktorý túto cenu získal. V zahraničí je známa najmä vďaka svojmu románu Vegetariánka (2007), ktorý získal Man Bookerovu cenu. Ide o jej prvý román preložený do angličtiny.

Han Kchang (53), zároveň prvá ázijská spisovateľka, ktorá získala Nobelovu cenu, bola vybraná "pre svoju intenzívnu poetickú prózu, ktorá konfrontuje historické traumy a odhaľuje krehkosť ľudského života", uviedla Švédska akadémia.

Jej víťazstvo vyvolalo v Južnej Kórei senzáciu a po oznámení sa zrútili webové stránky veľkých kníhkupectiev a vydavateľstiev, keďže desaťtisíce ľudí sa ponáhľali objednať si jej knihy.

Do stredajšieho rána sa od vyhlásenia Nobelovej ceny za literatúru predalo najmenej 1,06 milióna výtlačkov diel Han Kchang vrátane elektronických kníh, uviedli pre AFP tri veľké juhokórejské siete kníhkupectiev a online predajcovia - Kyobo, Aladin a YES24.

"Knihy od Han Kchang zaznamenávajú nebývalý predaj. Takúto situáciu sme ešte nezažili," uviedol hovorca spoločnosti Kyobo.

Internetové kníhkupectvo Aladin uviedlo, že víťazstvo Han Kchang viedlo nielen k ohromujúcemu 1200-násobnému nárastu predaja jej kníh v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku, ale výrazne zvýšilo predaj juhokórejskej literatúry ako takej.

Prudko sa zvýšil aj predaj dvoch knižných titulov, o ktorých sa nobelistka nedávno zmienila, že ich číta - "Verzeichnis einiger Verluste" od Judith Schalanskej a "Atlas de botanique élémentaire" od Jeana-Jacquesa Rousseaua.