Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Korunovačné klenoty na Pražskom hrade videlo skoro 47.000 návštevníkov

Na snímke české korunovačné klenoty - kráľovská koruna, žezlo a jablko - vystavené vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade. Praha, 17. septembra 2024. Foto: TASR- Barbora Vizváryová

Novinkou tohtoročnej výstavy bola holografická animácia, vďaka ktorej mali ľudia po prvýkrát možnosť vidieť kráľovskú korunu v pôvodnom stave.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 1. októbra (TASR) - Takmer 47.000 návštevníkov videlo české korunovačné klenoty, ktoré boli do pondelka vystavené vo Vladislavskej sále Starého kráľovského paláca na Pražskom hrade v rámci osláv sviatku svätého Václava. TASR o tom informoval komunikačný odbor kancelárie českého prezidenta.

České korunovačné klenoty sú od pondelkového večera uložené v Korunnej komore nad Svätováclavskou kaplnkou v Katedrále svätého Víta, Václava a Vojtecha. Počas uplynulých dvoch týždňov mohli návštevníci vidieť klenoty v rámci výstavy s podtitulom Tajomná moc kameňov vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Dvere do Korunnej siene sa otvorili po viac než roku v pondelok 16. septembra. Výstava bola pre verejnosť prístupná od utorka 17. septembra do pondelka 30. septembra. Počas tohto obdobia prišlo do Vladislavskej sály 46.609 návštevníkov vrátane škôl z celej krajiny, domácich a zahraničných turistov, uviedol odbor komunikačný odbor.

Korunovačné klenoty boli v pondelok večer prenesené do Svätováclavskej kaplnky, odkiaľ boli po tradičnom obrade za účasti držiteľov kľúčov prenesené späť do Korunnej komory. Výstava sa uskutoční opäť o rok.

Novinkou tohtoročnej výstavy bola holografická animácia, vďaka ktorej mali ľudia po prvýkrát možnosť vidieť kráľovskú korunu v pôvodnom stave. Kráľ Karol IV. z nej dal totiž na konci svojho života odstrániť trinásť zelených smaragdov a šesťdesiat perál a nechal ju osadiť modrými zafírmi.