Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Kostin chce, aby Trestný súd vyšetril útok na detskú nemocnicu

Na archívnej snímke Andrij Kostin. Foto: TASR - Martin Baumann

Ak by sa ICC chopilo vyšetrovania útoku na nemocnicu, mohlo by to pomôcť identifikovať model útokov, ktorý ukazuje, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti, uviedol Kostin.

Haag 12. júla (TASR) - Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin vyzval Medzinárodný trestný súd (ICC) na vyšetrovanie Ruska v súvislosti s raketovým útokom na detskú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

"V záujme medzinárodnej spravodlivosti stoja prípady ako úmyselný útok na najväčšiu detskú nemocnicu v Kyjeve za to, aby boli postúpené ICC," uviedol Kostin vo štvrtok večer pre Reuters vo rozhovore v Haagu, kde tento medzinárodný súd sídli.

Ak by sa ICC chopilo vyšetrovania útoku na nemocnicu, mohlo by to pomôcť identifikovať model útokov, ktorý ukazuje, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti, uviedol Kostin.

Zároveň poukázal na to, že ukrajinské úrady, ktoré pondelkové útoky vyšetrujú, môžu vzniesť len obvinenia z vojnových zločinov a nie aj vážnejšie obvinenia zo zločinov proti ľudskosti, lebo tie nie sú v ukrajinskom trestnom zákone. "Je dôležité ukázať, že samotné Rusko je v súčasnosti zločinecký štát," povedal Kostin.

Kyjev bol v pondelok vystavený jednému z najrozsiahlejších vzdušných útokov od začiatku vojny. Pondelkové ruské raketové útoky si po celej Ukrajine vyžiadali vyše 40 obetí na životoch.

Monitorovacia misia OSN uviedla, že nemocnicu v Kyjeve v pondelok pravdepodobne priamo zasiahla ruská raketa. Kremeľ to však poprel a uviedol, že na nemocnicu dopadla zablúdená raketa ukrajinskej obrany. Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že má dôkaz o zásahu ruskou raketou CH-101.

Kancelária prokuratúry ICC v utorok uviedla, že jeden z jej tímov miesto útoku na nemocnicu v Kyjeve navštívil. ICC pritom verejne nekomentuje, aké incidenty vyšetruje, no varoval, že ktokoľvek zodpovedný za útoky na civilné objekty môže byť stíhaný.

ICC vydal v súvislosti s údajnými zločinmi Ruska na Ukrajine už šesť zatykačov, jeden z nich na ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva opakovane popiera, že by páchala na Ukrajine vojnové zločiny.