Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Britské zbrane na Ukrajine spôsobia len ďalšiu deštrukciu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Peskov uvedenými slovami reagoval na skutočnosť, že Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že dodá Ukrajine veľký počet protilietadlových rakiet a stovky bojových dronov.

Moskva 15. mája (TASR) - Kremeľ v pondelok tvrdil, že nové zbrane, ktoré chce Británia dodať Ukrajine, spôsobia jedine "ďalšiu deštrukciu a boje". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Británia sa usiluje stavať na popredné miesto krajín, ktoré naďalej pumpujú zbrane na Ukrajinu," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého krajina vedie už od vlaňajšieho februára masívnu vojenskú agresiu voči susednej Ukrajine. Kyjev sa preto musí pri obrane svojho územia a obyvateľstva spoliehať na dodávky zbraní od západných spojencov.

Peskov uvedenými slovami reagoval na skutočnosť, že Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že dodá Ukrajine veľký počet protilietadlových rakiet a stovky bojových dronov, ktoré majú dosah viac než 200 kilometrov.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok okrem toho uviedlo, že ruské sily zostrelili strelu dlhého doletu Storm Shadow ukrajinských síl, ktorú Kyjevu poskytol Londýn.

"Systémy protivzdušnej obrany zachytili sedem protiradarových rakiet HARM, jednu strelu Storm Shadow s dlhým doletom", ako aj desať projektilov vypálených salvovými raketometmi HIMARS, priblížil na tlačovom brífingu hovorca rezortu obrany v Moskve Igor Konašenkov. Tieto údaje podľa neho pokrývajú obdobie uplynulých 24 hodín.

Predseda britskej vlády Rishi Sunak po pondelkových rokovaniach s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo vidieckom sídle britských premiérov Chequers uviedol, že Spojené kráľovstvo čoskoro začne poskytovať výcvik ukrajinským pilotom na západných stíhačkách.