Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Kremeľ obviňuje Západ z ovplyvňovania volieb v Gruzínsku

Na snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Nielenže sa snažia Tbilisi vykrútiť ruky, ale pokúšajú sa diktovať podmienky, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 25. októbra (TASR) - Kremeľ v piatok odsúdil údajné zasahovanie Západu do parlamentných volieb v Gruzínsku, ktoré sa uskutočnia v sobotu. Uviedol tiež, že Rusko neovplyvňuje a nezasahuje do gruzínskych záležitostí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Sledujeme absolútne bezprecedentné pokusy o zasahovanie Západu. Nielenže sa snažia Tbilisi vykrútiť ruky, ale pokúšajú sa diktovať podmienky," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kritici obviňujú vládnucu stranu Gruzínsky sen z toho, že približuje krajinu k Rusku v čase ruskej invázie na Ukrajine.

Gruzínska vládna väčšina v tomto roku prijala kontroverzný zákon o tzv. zahraničných agentoch, zameraný na mimovládne organizácie financované zo zahraničia. Prijala tiež zákon obmedzujúci práva sexuálnych menšín. Brusel varoval, že tieto právne normy podkopávajú dlhodobú snahu Gruzínska o členstvo v Európskej únii.

Gruzínsko a Rusko boli súčasťou Sovietskeho zväzu. V roku 2008 viedli vojnu o kontrolu nad proruskými separatistickými oblasťami Abcházsko a Južné Osetsko. Obe krajiny prerušili diplomatické vzťahy.

Vládnuci Gruzínsky sen však v posledných rokoch obviňujú, že kopíruje ruské autoritárske zákony a usiluje sa o hospodárske a politické väzby s Kremľom, píše AFP.