Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Kremeľ popiera, že im na Ukrajine pomáhajú severokórejskí vojaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský denník Kyiv Post s odvolaním sa na spravodajské zdroje informoval, že pri ukrajinskom raketovom útoku vo štvrtok zahynulo šesť severokórejských dôstojníkov a traja ďalší utrpeli zranenia.

Moskva 10. októbra (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok poprel tvrdenia juhokórejského ministra obrany Kima Jong-hjuna, ktorý v utorok uviedol, že severokórejskí vojaci bojujú na strane ruských jednotiek na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Zdá sa, že ide o ďalšiu falošnú správu," odpovedal Peskov na otázku novinárov, či KĽDR vysiela svojich vojakov na Ukrajinu.

Ukrajinský denník Kyiv Post v piatok s odvolaním sa na spravodajské zdroje informoval, že pri ukrajinskom raketovom útoku vo štvrtok zahynulo šesť severokórejských dôstojníkov a traja ďalší utrpeli zranenia.

Juhokórejský minister obrany v utorok poslancom povedal, že správy o úmrtí vojakov sú pravdepodobne správne. "Otázka nasadenia pravidelných jednotiek je veľmi pravdepodobná vzhľadom na vzájomné dohody, ktoré pripomínajú vojenské spojenectvo medzi Ruskom a Severnou Kóreou," dodal Kim Jong-hjun.

Šéf ukrajinského centra pre boj proti dezinformáciám Andrij Kovalenko v sobotu na Telegrame uviedol, že v bojovej zóne v Doneckej oblasti sa nachádza malý počet severokórejských vojakov. Dodal, že monitorujú používanie severokórejskej munície, od ktorej je podľa neho Rusko čoraz viac závislé. Muníciu však označil za nekvalitnú, rovnako ako severokórejské rakety.

Južná Kórea tvrdí, že KĽDR poslala Rusku tisíce kontajnerov zbraní. Rusko a Severná Kórea tieto tvrdenia popierajú.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un v júni podpísali vzájomnú obrannú dohodu, v rámci ktorej si krajiny poskytnú bezodkladnú vojenskú pomoc v prípade, že bude jedna z nich vystavená ozbrojenej agresii.