Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Rusko odmieta tvrdenia MI5 o snahe vyvolať chaos v Európe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Európske krajiny aj spojenci v NATO obviňujú ruské tajné služby, že na pozadí invázie na Ukrajinu vyvíjajú na celom kontinente v posledných mesiacoch rôzne nepriateľské aktivity.

Moskva 10. októbra (TASR) - Kremeľ vo štvrtok označil tvrdenia britskej kontrarozviedky MI5 o snahe Ruska vyvolať chaos v Británii a Európe za absurdné a nepodložené. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Šéf MI5 Ken McCallum v utorok varoval, že ruská vojenská spravodajská služba (GRU) sa snaží "vyvolať chaos" v britských a európskych uliciach, pričom "nebezpečné" aktivity vykonáva s čoraz väčšou bezohľadnosťou. Hovoril napríklad o sabotážach a podpaľačstve.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že Rusko takéto obvinenia neprijme a považuje ich za nehodné pozornosti.

McCallum vo svojom prejave uviedol, že počet vyšetrovaní hrozieb pre národnú bezpečnosť sa v minulom roku zvýšil o 48 percent, čo podľa neho súvisí s aktivitami Ruska a Iránu. Od marca 2017 kontrarozviedka MI5 spolu s britskou políciou prekazili 43 sprisahaní v pokročilom štádiu plánovania, dodal.

Európske krajiny aj spojenci v NATO obviňujú ruské tajné služby, že na pozadí invázie na Ukrajinu vyvíjajú na celom kontinente v posledných mesiacoch rôzne nepriateľské aktivity.

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf britskej spravodajskej služby MI6 Richard Moore ešte v septembri v článku zverejnenom v denníku Financial Times uviedli, že ich úrady sa v súčasnosti snažia "narušiť bezohľadnú sabotážnu kampaň" Ruska v Európe a prekaziť jeho "cynické využívanie technológií na šírenie lží a dezinformácií s cieľom vraziť medzi nás kliny".