Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Rutteho poznáme, zmenu politiky NATO neočakávame

Na snímke Mark Rutte. Foto: TASR- Pavel Neubauer

Rutte v utorok prevzal post generálneho tajomníka NATO od Nóra Jensa Stoltenberga.

Moskva 1. októbra (TASR) - Rusko neočakáva od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Marka Rutteho zmenu politiky Aliancie. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

"Očakávame, že Severoatlantická aliancia bude pokračovať v práci rovnakým smerom ako doteraz," povedal Peskov. Dodal, že ruský prezident Vladimir Putin dobre pozná holandského expremiéra Rutteho z predchádzajúcich stretnutí.

"V istom čase existovala nádej na možnosť nadviazania dobrých pragmatických vzťahov, aspoň takýto dialóg sa viedol, ale následne vieme, že Holandsko zaujalo dosť nezmieriteľný postoj, postoj o úplnom vylúčení akýchkoľvek kontaktov s našou krajinou," priblížil kremeľský hovorca. "Preto si nemyslíme, že v politike Aliancie dôjde k niečomu výrazne novému," skonštatoval.

Rutte v utorok prevzal post generálneho tajomníka NATO od Nóra Jensa Stoltenberga v čase, keď sa ruským silám darí postupovať v bojoch na východe Ukrajiny. "Musíme zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila ako suverénna, nezávislá a demokratická krajina," povedal Rutte novinárom v sídle NATO v Bruseli.