Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Kremeľ tvrdí, že Trump a Putin nediskutujú o vojne na Ukrajine

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR-AP

Trump už skôr opakovane vyhlásil, že ak bude znovuzvolený, má v úmysle dosiahnuť urovnanie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou za 24 hodín.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva/Washington 3. júla (TASR) — Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump nevedú dialóg o podmienkach dosiahnutia mieru na Ukrajine. Na stredajšej tlačovej konferencii v Moskve to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra Reuters.

Trump už skôr opakovane vyhlásil, že ak bude znovuzvolený, má v úmysle dosiahnuť urovnanie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou za 24 hodín.

Portál Politico odvolávajúci sa na dvoch expertov na národnú bezpečnosť blízkych Trumpovi v utorok napísal, že republikán v rámci svojho plánu ukončiť vojnu na Ukrajine rokuje s Putinom o tom, akú časť okupovaného ukrajinského územia si môže Moskva ponechať.

Politico neuvádza podrobnosti o formáte, v akom tieto rokovania prebiehajú a v akom štádiu sa nachádzajú, ani o akých územiach sa diskutuje.

Trump zároveň podľa spomínaných zdrojov zvažuje možnosť uzavrieť s Putinom dohodu, podľa ktorej by sa Severoatlantická aliancia nerozširovala ďalej na východ, najmä o Ukrajinu a Gruzínsko.

Ukončenie konfliktu na Ukrajine je podľa Politica súčasťou Trumpovho plánu týkajúceho sa reformy NATO. Portál píše, že je nepravdepodobné, že by Spojené štáty v prípade opätovného víťazstva Trumpa vystúpili z NATO, potenciálny budúci prezident však zvažuje vytvorenie "dvojstupňového systému" v Aliancii.

Túto myšlienku ako prvý predostrel popredný predstaviteľ Trumpovej administratívy, bývalý generálporučík Keith Kellogg. Spočíta v tom, že krajiny, ktoré nesplnia cieľ výdavkov na obranu vo výške dvoch percent HDP, nebudú profitovať zo štedrých príspevkov Washingtonu a nedostanú bezpečnostné záruky zo strany USA.

Politico poznamenáva, že túto ideu možno považovať za porušenie článku 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý zaručuje kolektívnu obranu v prípade útoku na jedného z členov Aliancie.

Podľa Politica plánujú Spojené štáty zachovať "jadrový dáždnik" nad Európou a ponechať svoje letectvo a základne v Nemecku, Británii a Turecku.

Politico konštatuje, že Trumpov nový prístup k NATO "bude predstavovať revolúciu", ktorú Európa v dohľadnej dobe nie je úplne schopná uskutočniť.