Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Krymský najvyšší súd zakázal činnosť tatárskeho parlamentu

Foto: Ilustračné foto

Poprední lídri i aktivisti z radov krymských Tatárov čelia perzekúcii už od anexie Krymu Ruskom z jari 2014.

Simferopol 26. apríla (TASR) - Najvyšší súd na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom zakázal činnosť Medžlisu, neformálneho parlamentu krymských Tatárov. Súčasne ho označil za extrémistickú organizáciu, informovala dnes agentúra AP.

Činnosť Medžlisu, ktorý je registrovaný ako občianske združenie, bola úradne pozastavená už 13. apríla rozhodnutím krymskej prokurátorky Nataľje Poklonskej. To v praxi znamenalo zákaz vystupovania v médiách, usporadúvania verejných akcií či vedenia bankových účtov.

Prokurátorka osobne iniciovala aj konanie voči Medžlisu na najvyššom súde, ktorý dnes oficiálne zaradil tatársky parlament medzi extrémistické organizácie a úplne zakázal jeho činnosť.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí verdikt odsúdilo ako "zločinné a nezákonné rozhodnutie krymskej okupačnej vlády". Na zrušenie zákazu vyzval aj komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks. Označenie Medžlisu za extrémistickú organizáciu podľa neho otvára cestu k stigmatizácii a diskriminácii značnej časti tatárskej komunity.

Poprední lídri i aktivisti z radov krymských Tatárov čelia perzekúcii už od anexie Krymu Ruskom z jari 2014. Väčšina Tatárov, ktorý tvoria asi 15 percent obyvateľov Krymu, odmietla anexiu pôvodne ukrajinského polostrova Ruskom.

Viacero nacionalistov z Medžlisu zohralo vlani údajne kľúčovú úlohu pri poškodení energetickej siete spájajúcej Ukrajinu a polostrov Krym.

Rada Európy ruský zákaz parlamentu krymských Tatárov kritizuje



Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland a predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Pedro Agramunt odsúdili dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu na Krymskom polostrove o zákaze činnosti Medžlisu, neformálneho parlamentu krymských Tatárov. Súd zároveň označil Medžlis za extrémistickú organizáciu.

"Som veľmi znepokojený rozhodnutím súdu v Simferopoli vyhlásiť Medžlis krymských Tatárov za extrémistickú organizáciu a zakázať ho," uviedol Jagland v správe pre médiá.

Pripomenul, že správa, ktorú na jeho podnet pripravila delegácia RE pre ľudské práva na čele s veľvyslancom Gérardom Stoudmannom, varovala pred prípadným zákazom Medžlisu. Tento krok podľa Jaglanda znamená novú úroveň represií proti komunite krymských Tatárov, ktorí budú týmto "izolovaní" od zvyšku krymskej populácie.

Správa, ktorá vznikla na základe pracovnej návštevy Stoudmanna na Kryme, bola predložená Výboru ministrov Rady Európy.

"Vyzývam príslušné orgány, aby prijali primerané opatrenia na čo najrýchlejšie zvrátenie tohto súdneho rozhodnutia," uviedol Jagland.

V podobnom duchu zareagoval aj predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Pedro Agramunt, ktorý vyjadril znepokojenie nad rozhodnutím krymského súdu.

"Medžlis je dôležitou reprezentatívnou, sociálnou a tradičnou štruktúrou krymských Tatárov," povedal Agramunt. Dodal, že zákaz činnosti tohto orgánu z dôvodov údajného extrémizmu je nesmierne kruté represívne opatrenie zamerané na celú krymskú populáciu Tatárov. Aj on vyzval príslušné orgány Ruskej federácie, aby podnikli potrebné kroky na zvrátenie tohto rozhodnutia.