Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Kubu, ktorú postihol rozsiahly blackout, zasiahol hurikán Oscar

Na satelitnej snímke amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) hurikán Oscar v sobotu 19. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Podľa štátnej televízie dosahovali vlny pri meste Baracoa ležiacom na krajnom východe Kuby výšku takmer štyri metre.

Havana 21. októbra (TASR) — Kubu, ktorú od piatka sužuje rozsiahly výpadok dodávok elektriny, zasiahol v noci na pondelok hurikán Oscar. Ako hurikán prvej kategórie dorazil v nedeľu krátko pred polnocou SELČ k východnému pobrežiu tohto ostrovného štátu v Karibiku sprevádzaný vetrom s rýchlosťou takmer 130 kilometrov za hodinu, krátko nato však zoslabol na tropickú búrku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Podľa štátnej televízie dosahovali vlny pri meste Baracoa ležiacom na krajnom východe Kuby výšku takmer štyri metre. Prírodný živel tam poškodil strechy a múry domov a vyvrátil stĺpy elektrického vedenia a stromy.

Milióny Kubáncov zároveň prežili tretiu noc po sebe bez elektriny. Blackout nastal v piatok po tom, čo bola od siete nečakane odpojená najväčšia z ôsmich schátraných uhoľných elektrární.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel, oblečený vo vojenskej uniforme, v nedeľu večer počas tlačovej konferencie vysielanej v televízii ubezpečil, že úrady "tvrdo pracujú" na ochrane obyvateľstva a hospodárskych zdrojov pred účinkami hurikánu Oscar.

Na margo protestov proti výpadku elektriny Díaz-Canel povedal, že vláda nebude tolerovať nepokoje. Niektoré osoby sa podľa neho v sobotu večer pokúsili "narušiť verejný poriadok". Pohrozil, že vláda zakročí voči zodpovedným "prísnosťou revolučných zákonov".

V júli 2021 spustili výpadky elektriny na Kube nebývalé demonštrácie. Fotografi z agentúry AFP informovali, že v nedeľu večer vo viacerých štvrtiach Havany vyšli obyvatelia do ulíc, aby vyjadrili svoju nespokojnosť. V centre Havany vznikli barikády z odpadkov. Na sociálnych sieťach sa objavili videá z demonštrácie v meste Manicaragua, ktorých pravosť sa agentúre AFP nepodarilo overiť.

Minister energetiky Vicente de la O Levy v nedeľu novinárom povedal, že dodávky elektriny pre väčšinu Kubáncov budú obnovené do pondelka večera.

Podľa štátnej energetickej spoločnosti UNE malo v nedeľu niekoľko stoviek tisíc ľudí dočasne elektrinu na niekoľko hodín, kým opäť nezlyhala celá elektrická sieť.

Kubánska vláda v piatok z dôvodu šetrenia elektrickou energiou nariadila zatvorenie všetkých škôl, úradov a firiem, ktoré nie sú zásadné pre fungovanie štátu. Väčšina štátnych zamestnancov bola poslaná domov.

Kuba momentálne prežíva najhoršiu hospodársku krízu od rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorý bol kedysi jej najdôležitejším spojencom. Obyvateľom problémy spôsobuje vysoká inflácia a nedostatok potravín, liekov a pohonných hmôt.