Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Kuleba hovoril s Borrellom o operácii Ukrajiny v Kurskej oblasti

Na videosnímke, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v piatok 9. augusta 2024, kolóna ruských armádnych vozidiel sa presúva do Sudžanského okresu v Kurskej oblasti na západe Ruska, kde sa vedú boje medzi ukrajinskou a ruskou armádou. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento utorok oznámil, že ukrajinské sily kontrolujú v Kurskej oblasti 74 obcí.

Kyjev/Brusel 13. augusta (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba hovoril so šéfom diplomacie Európskej únie Josepom Borrellom o ukrajinskej vojenskej operácii v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti. Oznámil to v utorok samotný Kuleba na sociálnej sieti X, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Počas nášho telefonátu s Josepom Borrellom sme sa sústredili na kroky na rozšírenie spolupráce medzi Ukrajinou a EÚ v oblasti výroby a dodávania zbraní. Josepa som tiež informoval o podrobnostiach operácie Ukrajiny v Kurskej oblasti," uviedol Kuleba.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od utorka minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento utorok oznámil, že ukrajinské sily kontrolujú v Kurskej oblasti 74 obcí. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj však v utorok povedal, že Ukrajina nemá záujem o prevzatie územia, ktoré počas cezhraničného vpádu získala.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v utorok uviedol, že kroky Ukrajiny na bojisku majú Rusko prinútiť zúčastniť sa na mierovom summite. Podľa agentúry Reuters Podoľak odkazoval práve na operáciu v Kurskej oblasti.