Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Kuleba rokoval so Szijjártóom o situácii na bojisku a mierovom summite

Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Orbán v uplynulých dňoch navštívil okrem Ukrajiny aj Rusko a Čínu.

Kyjev 10. júla (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu uviedol, že informoval svojho maďarského kolegu Pétera Szijjártóa o situácii na ukrajinskej frontovej línii a prípravách druhého mierového summitu o Ukrajine. Napísala o tom agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

"V tejto súvislosti som zdôraznil, že žiadne mierové iniciatívy nemôžu byť založené na naratívoch Ruska," napísal Kuleba v príspevku na sociálnej sieti X.

Šéf ukrajinskej diplomacie dodal, že "pondelkový ruský útok na detskú nemocnicu v Kyjeve opäť dokazuje, že ústretovosť voči (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi neprináša výsledky, pretože sa naďalej usiluje o vojnu". "Musíme ho spoločne prinútiť prijať spravodlivý a trvalý mier," uviedol.

Obaja ministri na stretnutí diskutovali aj o ďalších krokoch na rozvoj bilaterálnych vzťahov v nadväznosti na dohody dosiahnuté počas nedávnej návštevy maďarského premiéra Viktora Orbána v Kyjeve.

Orbán v uplynulých dňoch navštívil okrem Ukrajiny aj Rusko a Čínu. Podľa jeho slov šlo o "mierovú misiu". Kyjev uviedol, že na stretnutie s Putinom do Moskvy odcestoval maďarský premiér bez akejkoľvek dohody alebo koordinácie s Ukrajinou.