Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Kurti: Západ ustupuje Srbsku pre obavy zo zbližovania s Moskvou

Na snímke predseda vlády Kosovskej republiky Albin Kurti. Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Napriek tomu, že srbská vláda tvrdí, že Ukrajine nedodáva muníciu, ukrajinské ozbrojené sily srbskú muníciu využívajú.

Brusel 20. septembra (TASR) - Kosovský premiér Albin Kurti v piatok obvinil predstaviteľov Západu z "appeasementu", teda ústupkov voči Srbsku, pri ktorom sa podľa jeho slov opierajú o prehnané obavy, že by sa Belehrad zblížil s Moskvou, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Kurti v rozhovore s agentúrou Reuters v Bruseli povedal, že Európskej únii sa nedarí zohrávať úlohu rozhodcu pri napĺňaní dohody vyrokovanej EÚ, ktorej cieľom je normalizácia vzťahov medzi Kosovom a Srbskom.

Od ruskej invázie na Ukrajinu sa Srbsko usilovalo dosiahnuť rovnováhu medzi svojimi tradične úzkymi vzťahmi s Moskvou a väzbami na Západ, ktorý je pre Belehrad významným zdrojom investícií.

Srbsko sa nepridalo k západným sankciám uvaleným na Rusko, zároveň však inváziu neodsúdilo. Napriek tomu, že srbská vláda tvrdí, že Ukrajine nedodáva muníciu, ukrajinské ozbrojené sily srbskú muníciu využívajú.

Predstavitelia EÚ a USA Kurtiho vinia z toho, že nedokázal dosiahnuť pokrok pri napĺňaní dohody z Ohridu medzi Srbskom a Kosovom z marca 2023. Kurti tieto obvinenia odmietol a povedal, že Západu sa nedarí upozorňovať na porušenia dohody zo strany Srbska.

"Chcem, aby Brusel zohrával úlohu rozhodcu, ktorý zapíska vždy, keď dôjde k porušeniu dohody," vyhlásil kosovský premiér. "Za tieto dva roky sme videli, že vždy, keď Belehrad porušil dohodu, Brusel nekonal," dodal.

"Ustupovanie Srbsku, vyše dva a pol roka od začiatku ruskej agresie na Ukrajine, sa nevypláca. A niekto by mal povedať, že už stačilo," povedal Kurti.

Kosovo, ktorého obyvateľstvo tvoria prevažne etnickí Albánci, vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad s diplomatickou podporou Ruska Kosovo ako nezávislý štát nikdy neuznal.

Kurti ďalej vyhlásil, že poprední západní diplomati a predstavitelia, ktorí sa venujú téme Srbska, ukazujú vo vzťahu ku Kremľu "priveľa obozretnosti, ba dokonca až strach".

Diplomatická služba EÚ, ktorá pomohla vyrokovať dohodu z Ohridu, na žiadosť o vyjadrenie zatiaľ nereagovala, píše Reuters.