Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zosuvov pôdy a záplav v Indii vzrástol na 58

Najmenej deväť obetí si vyžiadalo zrútenie hinduistického chrámu v Indii, ku ktorému došlo v dôsledku pretrvávajúcich silných dažďov, uviedli v pondelok tamojšie úrady. Na snímke záchranári na mieste nešťastia v štáte Himáčalpradéš na severozápade krajiny v pondelok 14. augusta 2023. Foto: TASR/AP

V Himačal Pradeše zahynulo v dôsledku nepriaznivého počasia za uplynulých 24 hodín najmenej 50 ľudí. Deväť z nich zomrelo v troskách zrúteného hinduistického chrámu v hlavnom meste štátu, v Šimle.

Naí Dillí 14. augusta (TASR) - Na najmenej 58 vzrástol počet obetí záplav a zosuvov pôdy vyvolaných prudkými dažďami na severe Indie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

V dôsledku niekoľko dní trvajúcich prudkých dažďov v himalájskych štátoch Himačal Pradeš a Uttarákhand boli zničené mosty, poškodené budovy či odplavené autá.

V Himačal Pradeše zahynulo v dôsledku nepriaznivého počasia za uplynulých 24 hodín najmenej 50 ľudí. Deväť z nich zomrelo v troskách zrúteného hinduistického chrámu v hlavnom meste štátu, v Šimle. Najmenej 13 ľudí je tam nezvestných.

"O takýchto dažďoch neexistujú záznamy. Viac ako 50 mŕtvych za uplynulých 24 hodín a toto číslo môže ešte narásť, pretože pod sutinami sa nachádza stále približne 20 ľudí," uviedol hlavný minister štátu Sukhvinder Singh Sukhu.

Dodal, že miestna samospráva usilovne pracuje na odstraňovaní sutín, aby bolo možné zachrániť uviaznutých ľudí. V susednom štáte Uttarákhand zahynulo od piatku najmenej osem ľudí.

Povodne a zosuvy pôdy sú v Indii bežné a v období monzúnov tam spôsobujú rozsiahle škody. Podľa odborníkov sú dažde v dôsledku klimatických zmien častejšie a prudšie.

Indická prezidentka Draupadí Murmúová uviedla, že je zasiahnutá stratami na životoch, ktoré spôsobilo vyčíňanie počasia a rodinám pozostalým vyjadrila úprimnú sústrasť.

V júli si monzúnové dažde v Indii vyžiadali najmenej 90 obetí a hladina rieky Jamuna v hlavnom meste Naí Dillí dosahovala najvyššiu úroveň od roku 1978.