Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Kyjev: O vojenských inštruktoroch z Francúzska sa stále rokuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Syrskyj oznámil, že podpísal dokumenty, ktoré umožnia, aby francúzski vojenskí inštruktori čoskoro pricestovali na Ukrajinu a oboznámili sa s tamojšími výcvikovými centrami.

Kyjev 28. mája (TASR) - Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok večer objasnilo vyhlásenie hlavného veliteľa ozbrojených síl Oleksandra Syrského, že francúzski vojenskí inštruktori čoskoro dorazia na Ukrajinu. Podľa Kyjeva sa o tejto záležitosti s Parížom a ďalšími spojencami stále rokuje, informovala agentúra AFP.

Syrskyj v statuse na platforme Telegram oznámil, že podpísal dokumenty, ktoré umožnia, aby francúzski vojenskí inštruktori čoskoro pricestovali na Ukrajinu a oboznámili sa s tamojšími výcvikovými centrami. Toto vyhlásenie učinil po videorozhovore s francúzskym ministrom obrany Sébastienom Lecornuom, ktorého sa zúčastnil aj ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.

"Zatiaľ o tom stále rokujeme s Francúzskom a ďalšími krajinami," spresnilo vo svojom neskoršom vyhlásení ukrajinské ministerstvo obrany s tým, že už sa však začalo pracovať na predmetných dokumentoch, aby sa nestrácal čas, keď sa príjme finálne rozhodnutie o záležitosti inštruktorov.

Syrskyj bližšie podrobnosti neuviedol, ale vyjadril nádej, že odhodlanie Francúzska povzbudí ďalších partnerov Ukrajiny, aby sa pridali k tomuto projektu, ktorý označil za ambiciózny. Podľa rezortu obrany Kyjev prejavil o tento projekt o možnom prijatí inštruktorov zo zahraničia záujem ešte vo februári.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára prvýkrát naznačil, že v otázke vyslania európskych vojakov na Ukrajinu sa nedá nič vylúčiť. Ako jednu z možností ich zapojenia sa uviedol pomoc pri výcviku ukrajinských vojakov na území Ukrajiny.

Francúzske ministerstvo obrany v pondelok pre agentúru Reuters zopakovalo, že výcvik Ukrajincov na ukrajinskom území je jednou zo záležitostí, o ktorých sa rokuje od parížskej konferencie o posilnení podpory Ukrajiny z 26. februára, pričom predovšetkým má ísť o porozumenie toho, aké sú potreby ukrajinských vojakov.