Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Pri rokovaniach s Moskvou musíme zostať ostražití a pevní

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

USA, Británia a Austrália nedávno nahnevali Kyjev, keď nariadili rodinám svojich diplomatov, aby odišli z veľvyslanectiev na Ukrajine.

Kyjev 29. januára (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu vyhlásil, že pri rokovaniach s Moskvou je dôležité zostať "ostražití a pevní". Povedal to v období, keď silnejú obavy z invázie Ruska na Ukrajinu.

Kremeľ podľa informácií Západu zhromaždil v blízkosti hraníc Ukrajiny vyše 100.000 ruských vojakov, píše tlačová agentúra AFP.

Kuleba sa v telefonáte s francúzskym kolegom Jeanom-Yvesom Le Drianom poďakoval Parížu za rozhodnutie neevakuovať rodiny svojho diplomatického personálu z Kyjeva, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Obaja politici "zdôraznili, že je dôležité zostať pri kontaktoch s ruskou stranou ostražití a pevní a tiež ďalej presadzovať politické a diplomatické urovnanie" konfliktu Kyjeva s Moskvou, dodalo ukrajinské ministerstvo.

Kuleba a Le Drian zdôraznili, že je nutné "zdržať sa krokov, ktoré by vystupňovali strach" v ukrajinskej spoločnosti a "podkopali finančnú stabilitu" bývalej sovietskej republiky.

Le Drian má 7.-8. februára navštíviť Ukrajinu spolu s nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou.

Kyjev oznámil, že Le Drian a Baerbocková plánujú cestu do oblasti frontovej línie na východe Ukrajiny, kde vládni vojaci takmer osem rokov bojujú proti separatistom podporovaným Ruskom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval Západ, aby nevyvolával "paniku" z ruských vojakov zhromaždených na hraniciach Ukrajiny.

USA, Británia a Austrália nedávno nahnevali Kyjev, keď nariadili rodinám svojich diplomatov, aby odišli z veľvyslanectiev na Ukrajine.

Konflikt so separatistami podporovanými Ruskom na východe Ukrajiny si od roku 2014 vyžiadal vyše 13.000 životov.

Moskva v ten istý rok obsadila ukrajinský Krymský polostrov.