Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Kyjev tvrdí, že Rusko zintenzívňuje útoky zakázanými chemikáliami

Na snímke ukrajinskej záchrannej služby záchranári pracujú v poškodenom obytnom dome po tom, čo ho zasiahla ruská letecká bomba, ktorá zabila najmenej troch ľudí a 23 zranila, v Charkove na Ukrajine v sobotu 22. júna 2024. Foto: TASR/AP

Tento pondelok ukrajinská armáda uviedla, že v máji zaregistrovala 715 prípadov, keď ruské jednotky použili muníciu obsahujúcu nebezpečné chemické zlúčeniny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 24. júna (TASR) - Ukrajina v pondelok opäť obvinila Rusko zo zintenzívnenia útokov s použitím zakázaných nebezpečných chemikálií vrátane slzotvorného plynu, informovala agentúra AFP. Na jej správu sa odvoláva TASR.

Ukrajinská armáda pritom upozornila, že použitie chemických zbraní alebo chemických látok, ktoré sú určené na potláčanie nepokojov, je vo vojne zakázané a predstavuje porušenie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní a o ich ničení (CIAC). Moskva tento dohovor ratifikovala.

Z použitia chemických zbraní proti ukrajinským silám obvinili Rusko aj Spojené štáty, a to už v máji. Moskva to vtedy poprela.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu v máji uviedla, že informácie o údajnom použití chemických zbraní na Ukrajine, ktoré dostala, sú "nedostatočne podložené". Celú situáciu však opísala ako "extrémne znepokojujúcu, pokiaľ ide o možný opätovný výskyt toxických chemikálií ako zbraní".

Počas vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine, ktorá trvá už tretí rok, sa Moskva a Kyjev opakovane navzájom obviňujú z páchania vojnových zločinov v podobe používania zakázanej chemickej munície, doplnila AFP.

Tento pondelok ukrajinská armáda uviedla, že v máji zaregistrovala 715 prípadov, keď ruské jednotky použili muníciu obsahujúcu "nebezpečné chemické zlúčeniny". V porovnaní s aprílom ide o nárast o 271 prípadov.

V dôsledku týchto útokov zdravotnícke zariadenia na Ukrajine prijali 1385 vojakov s príznakmi chemického poškodenia rôznej závažnosti, doplnila ukrajinská armáda.

Ukrajina dodala, že ruské jednotky používali ako nosiče chemických látok najmä granáty K-51 a RG-VO zhadzované bezpilotnými lietadlami. Tie granáty sú obvykle používané bezpečnostnými zložkami na rozptýlenie pouličných nepokojov.