Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Lekárov na okupovanom území majú prepúšťať za neprijatie ruského pasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva už niekoľko mesiacov nalieha na Ukrajincov žijúcich v okupovaných oblastiach, aby prijali ruské pasy. Na niektorých miestach sa im takéto doklady rozdávajú dokonca už od roka 2019.

Kyjev 11. apríla (TASR) - Ukrajinská armáda tvrdí, že lekári a zdravotníci v okupovanom meste Snižne v Doneckej oblasti, ktorí odmietli prijať ruské občianstvo, sú prepúšťaní zo zamestnania. TASR o tom informuje na základe pondelňajšej správy stanice Sky News.

Zmienené východoukrajinské mesto leží približne 11 kilometrov od hraníc s Ruskom a od roku 2014 je okupované ruskými silami.

Moskva už niekoľko mesiacov nalieha na Ukrajincov žijúcich v okupovaných oblastiach, aby prijali ruské pasy. Na niektorých miestach sa im takéto doklady rozdávajú dokonca už od roka 2019. Predpokladá sa, že rozdaných bolo už približne milión ruských pasov.

Ukrajinská armáda teraz uvádza, že Ukrajinci, ktorí ruské občianstvo neprijalo, sú vystavení intenzívnejším previerkam zo strany okupačných úradov, ktoré skúmajú, či nespolupracujú s ukrajinskou stranou. "V niektorých prípadoch dokonca okupanti prehľadávajú ľuďom domy," dodala armáda.