Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Ľavicový blok vo Francúzsku rokuje o kandidátovi na post premiéra

Ľudia sa zhromaždili na parížskom Námestí Republiky po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 7. júla 2024. Foto: TASR/AP

Na základe volebného výsledku je ľavicový NFP oprávnený navrhnúť Macronovi svojho kandidáta na post premiéra.

Paríž 15. júla (TASR) - Vo francúzskom Novom ľudovom fronte (NFP), ktorý zvíťazil v nedávnych parlamentných voľbách, stále nie je zhoda na kandidátovi na budúceho premiéra. V nedeľu sa tohto boja vzdala Haguette Bellová, ktorá mala podporu väčšiny koaličných strán, informuje agentúra AFP.

NFP, ktorý spája krajne ľavicové Nepoddajné Francúzsko (LFI), komunistov, zelených a socialistov, v predčasných voľbách získal nečakane najviac poslaneckých kresiel, nie však väčšinu. Centristický tábor prezidenta Emmanuela Macrona skončil druhý a krajne pravicové Národné združenie (RN) bolo tretie.

Na základe volebného výsledku je ľavicový NFP oprávnený navrhnúť Macronovi svojho kandidáta na post premiéra. Po takmer týždni rokovaní vzišla Bellová, bývalá poslankyňa za komunistov a súčasná predsedníčka regionálnej rady francúzskeho zámorského územia Réunion, ako možná kandidátka, na ktorej je v rámci koaličného bloku kompromis.

Za političku sa postavili tri zo štyroch strán NFP vrátane komunistov, zelených aj LFI, ktorého predseda Jean-Luc Mélenchon označil Bellovú za "riešenie" politického politickej patovej situácie.

Strany však nedokázali presvedčiť stredoľavicových socialistov, ktorí naďalej podporujú svojho straníckeho šéfa Oliviera Faureho. V dôsledku toho Bellová v nedeľu vyhlásila, že sa svojej kandidatúry vzdáva.

Vo vyhlásení uviedla, že na jej kandidatúre nie je zhoda v rámci všetkých členov NFP, predovšetkým socialistov. "V nádeji na skorú dohodu v rámci NFP som sa rozhodla bez ďalšieho odkladu odmietnuť ponuku, ktorú som dostala," dodala Bellová.

Koaličné strany sa tak naspäť vrátia k rokovaniam. Tajomník socialistov Pierre Jouvet v nedeľu večer pre AFP povedal, že zatiaľ niet žiadneho mena kandidáta, na ktorom by bol konsenzus.

Macronov blok podľa AFP už predtým vylúčil vládny post v akomkoľvek novom kabinete pre LFI, najsilnejšiu stranu v rámci NFP, alebo krajne pravicové RN Jordana Bardellu.