Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Lavrov diskutoval s vatikánskym predstaviteľom o vojne na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Pápež František opakovane vyzval na mier a odsúdil útoky počas konfliktu na Ukrajine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 26. septembra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov rokoval s vatikánskym štátnym sekretárom Pietrom Parolinom o humanitárnych otázkach spojených s viac ako dva roky trvajúcou vojnou na Ukrajine, oznámilo ruské ministerstvo v stredu v noci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Strany zaznamenali konštruktívny vývoj v rusko-vatikánskom dialógu, pokiaľ ide o vzťahy medzi štátmi a cirkvami a vzájomné akcie v humanitárnej oblasti v kontexte ukrajinskej krízy," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Rozhovor, ktorý sa uskutočnil na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, sa podľa vyhlásenia zameral aj na "príčiny geopolitickej krízy, ktorá je priamym následkom dôslednej protiruskej politiky západných krajín".

Parolin v rámci úsilia o návrat ukrajinských detí domov, ktoré podľa Kyjeva deportovalo Rusko, navštívil Kyjev aj Moskvu. Pápež František opakovane vyzval na mier a odsúdil útoky počas konfliktu na Ukrajine. Vzťahy Vatikánu a Ukrajiny boli od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 občas napäté, kvôli viacerým vyhláseniam pápeža, píše Reuters.