Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Irán je pripravený zastaviť obohacovanie uránu na 20 percent

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Lavrov nespomenul, kto z iránskych predstaviteľov vyjadril ochotu zastaviť obohacovanie ani kedy ho o svojom postoji informovali.

Moskva 18. júna (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že Irán je ochotný zastaviť obohacovanie uránu na 20 percent, čo je kľúčový ústupok požadovaný na medzinárodných rokovaniach o iránskom jadrovom programe. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Associated Press.

V rozhovore pre kuvajtskú tlačovú agentúru KUNA, ktorý dnes zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, Lavrov povedal, že "po prvý raz po mnohých rokoch" sa v medzinárodnom úsilí o vyriešenie iránskeho jadrového sporu objavili povzbudzujúce signály.

Irán podľa jeho slov potvrdil, že je pripravený zastaviť produkciu uránu obohateného na 20 percent, čo je najvyššia úroveň obohacovania, ktorú Teherán priznal. Podľa expertov je možné takýto urán rádovo v mesiacoch premeniť na využiteľný v bojových hlaviciach.

Lavrov žiadne podrobnosti neuviedol, povedal však, že "medzinárodné spoločenstvo by malo reagovať recipročne na konštruktívne kroky iránskej strany, vrátane postupného zastavenia a zrušenia sankcií - jednostranných aj tých, ktoré vyhlásila Bezpečnostná rada OSN".

Lavrov nespomenul, kto z iránskych predstaviteľov vyjadril ochotu zastaviť obohacovanie ani kedy ho o svojom postoji informovali.

Rozhovor s Lavrovom zverejnilo ministerstvo iba deň po tom, ako novozvolený iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že Teherán je pripravený na väčšiu transparentnosť v otázke svojho jadrového programu, avšak nezruší obohacovanie uránu.

To naznačuje, že by Irán mohol byť spokojný s pokračovaním obohacovania uránu na relatívne nízkej úrovni, potrebnej pre palivové články v reaktore jeho jadrovej elektrárne v Búšehri, dodala Associated Press.