Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Rusko nepodnecuje potravinovú krízu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tvrdenia, že Rusko spôsobuje hlad vo svete, označil Lavrov za "úplne neopodstatnené špekulácie západnej a ukrajinskej propagandy".

Moskva 22. júla (TASR) - Rusko nepodnecuje potravinovú krízu a bude aj naďalej poskytovať dodávky potravín aj energií a plniť si tak záväzky vyplývajúce z medzinárodných dohôd. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, píše v piatok agentúra DPA.

Tvrdenia, že Rusko spôsobuje hlad vo svete, označil Lavrov za "úplne neopodstatnené špekulácie západnej a ukrajinskej propagandy". Šéf ruskej diplomacie uviedol, že tieto problémy sa začali počas pandémie koronavírusu, keď Západ využil svoje peniaze na odklonenie komoditných a potravinových reťazcov, v dôsledku čoho sa "zhoršila situácia rozvojových krajín závislých od potravinových dodávok".

"Rusko si bude naďalej svedomito plniť svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodných zmlúv, týkajúce sa vývozu potravín, hnojív, energetických surovín a iného tovaru životne dôležitého pre Afriku," napísal Lavrov v článku zverejnenom vo viacerých ruských médiách krátko pred začiatkom jeho cesty po afrických krajinách, ktorú odštartuje cez víkend návštevou Egypta.