Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Letecká základňa USA v Sýrii sa stala terčom útoku

Na snímke rakety vzduch-vzduch. Foto: TASR - Branislav Račko

Vypálené projektily zariadenie nezasiahli, informovala agentúra Reuters.

Damask 14. augusta (TASR) - Americká letecká základňa na severovýchode Sýrie sa v noci na stredu stala terčom raketového útoku. Vypálené projektily zariadenie nezasiahli, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované zdroje zo Spojených štátov.

Bezpečnostný predstaviteľ predtým pre Reuters povedal, že na základňu v sýrskej provincii Dajr az-Zaur zaútočila Iránom podporovaná militantná skupina pomocou šiestich rakiet, pričom všetky dopadli do blízkosti zariadenia na plynovom poli. Koalícia vedená USA podľa neho na útok odpovedala delostrelectvom.

Z miesta podľa citovaného zdroja nehlásili žiadnych zranených. Predbežné informácie, na ktoré sa odvolal, sa však podľa Reuters ešte môžu zmeniť.

Libanonská proiránska televízia al-Majádín uviedla, že po útoku vo vzduchu nad oblasťou intenzívne lietali americké vojenské lietadlá.

Ministerstvo obrany USA (Pentagón) v utorok potvrdilo, že pri minulotýždňovom útoku dronom na základňu v Sýrii sa zranili ôsmi americkí vojaci, ktorých ošetrili pre traumatické poranenie mozgu a vdýchnutie dymu.

USA majú približne 900 vojakov rozmiestených v Sýrii a ďalších 2500 v Iraku v rámci medzinárodnej koalície, ktorá vznikla v roku 2014 v snahe bojovať proti Islamskému štátu.