Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Letisko Malpensa v Miláne bude niesť meno Silvia Berlusconiho

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Niektorí Taliani ho považovali za šarmantného, svojského muža, avšak podľa iných robil Taliansku v zahraničí hanbu, najmä svojimi prehreškami voči zákonu a sexuálnymi škandálmi.

Miláno 9. júla (TASR) - Letisko Malpensa v talianskom Miláne pomenujú po kontroverznom expremiérovi Silviovi Berlusconim. Rozhodol o tom minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta. O zmene informovali agentúry ANSA a AFP, píše TASR.

Silvio Berlusconi, ktorý zomrel v júni minulého roka vo veku 86 rokov, mal síce silné väzby na Miláno - bol vlastníkom futbalového klubu AC Miláno v jeho najlepšej ére, keď vyhral päťkrát Ligu majstrov -, ale bol tiež rozporuplnou osobnosťou. Niektorí Taliani ho považovali za šarmantného, svojského muža, avšak podľa iných robil Taliansku v zahraničí hanbu, najmä svojimi prehreškami voči zákonu a sexuálnymi škandálmi.

Proti Salviniho rozhodnutiu sa ohradil milánsky stredoľavicový primátor Giuseppe Sala a niektoré ľavicové strany, podľa ktorých Berlusconi bol a stále je rozdeľujúcou postavou.

Ľavicový odborový zväz CGIL zverejnil na stránke Change.org online petíciu, v ktorej navrhol pomenovať letisko po Carle Fracciovej (1936 - 2021), známej talianskej baletke z Milána.

Salvini, ktorého pravicová strana Liga je dlhoročným spojencom Berlusconiho stredopravej strany Forza Italia (FI), na novom pomenovaní letiska trvá a primátorovi Milána odporučil, aby sa radšej venoval riešeniu bezpečnostnej situácie v meste a cestným výtlkom.