Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Letisko vo Frankfurte pre protest aktivistov prerušilo prevádzku

Na snímke pohotovostné vozidlá polície, hasičov a letiskovej ochranky stoja na letiskovej ploche frankfurtského letiska, kde sa niekoľko aktivistov prilepilo na dráhu letiska vo štvrtok 25. júla 2024. Foto: TASR/AP

Viacero demonštrantov sa skoro ráno zhromaždilo v areáli letiska a prilepili sa k povrchu.

Frankfurt nad Mohanom 25. júla (TASR) - Prevádzka letiska v nemeckom Frankfurte nad Mohanom je vo štvrtok čiastočne obmedzená z dôvodu demonštrácie klimatických aktivistov, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Viacero demonštrantov sa skoro ráno zhromaždilo v areáli letiska a prilepili sa k povrchu. Nemecká klimatická iniciatíva Posledná generácia (Letzte Generation) na sociálnej sieti X uviedla, že vyvíja medzinárodné úsilie zastaviť do roku 2030 používanie fosílnych palív. "Ďalší dopyt po rope, zemnom plyne a uhlí a ich ďalšie spaľovanie je ohrozením pre našu existenciu," napísala.

Odlety a prílety boli pôvodne úplne zrušené. Neskôr boli obnovené, fungujú však len niektoré štartovacie dráhy, uviedlo letisko. Pasažierov požiadalo, aby si pred príchodom overili štatút svojho letu a rátali s časovou rezervou. Frankfurtské letisko patrí medzi najvyťaženejšie v Európe.

Klimatickí aktivisti v stredu na niekoľko hodín prerušili aj prevádzku letiska Kolín/Bonn na západe Nemecka. Polícia uviedla, že začala trestné stíhanie voči viacerým osobám za porušenia zákonov o zhromažďovaní či ohrozenie leteckej dopravy.