Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Zahraničie

Letné horúčavy majú svoje obete: V Južnej Kórei zapríčinili 11 úmrtí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K piatim z týchto úmrtí pritom došlo len za posledné tri dni, a síce od piatka.

Soul 4. augusta (TASR) - Dovedna 11 úmrtí v dôsledku horúčav už zaznamenali počas aktuálnej letnej sezóny v Južnej Kórei. Vyplýva to z najnovších údajov kórejského úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA) spadajúceho pod tamojšie ministerstvo zdravotníctva, o ktorých v nedeľu informuje agentúra Jonhap.

Juhokórejská vláda začala podľa KDCA 20. mája monitorovať zdravotné problémy obyvateľov súvisiace s horúčavami. Dosiaľ tak zaznamenala 11 úmrtí pre zdravotné komplikácie, ktoré zosnulým podľa všetkého vyvolali práve horúčavy.

K piatim z týchto úmrtí pritom došlo len za posledné tri dni, a síce od piatka. Prinajmenšom v dvoch prípadoch išlo o staršie ženy, osemdesiatničku a šesťdesiatničku, ktoré skolabovali pri práci na farme či na poli. Od pondelka bolo zároveň v dôsledku zdravotných problémov vyvolaných horúčavami ošetrených v nemocniciach v celej krajine dovedna 386 ľudí.

Veľkú časť Južnej Kórey sužuje už vlna horúčav už od minulého týždňa. Denné teploty tam presahujú 35 stupňov Celzia a krajina zažíva aj tzv. tropické noci. Horúčavy prišli po období monzúnových dažďov. V niektorých oblastiach dokonca cez deň zaznamenali už aj takmer 40-stupňové denné teploty. Podľa miestnych meteorológov by mali horúčavy v krajine pretrvávať ešte približne desať dní.