Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Leyenová a Michel ostro odsúdili iránske útoky na Izrael

Rakety odpálené z Iránu. Foto: TASR/AP

Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 2. októbra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel v stredu dôrazne odsúdili utorňajšie útoky Iránu na územie Izraela. Ešte v utorok večer ich odsúdil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje spravodajca TASR.

Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská protivzdušná obrana zachytila veľký počet z dovedna 180 balistických rakiet.

Von der Leyenová v oficiálnom vyhlásení uviedla, že "čo najdôraznejšie odsudzuje útok balistických rakiet spustený Iránom proti Izraelu".

"Takéto kroky ohrozujú regionálnu stabilitu a eskalujú napätie v už aj tak mimoriadne nestabilnej situácii. Vyzývam všetky strany, aby chránili životy nevinných civilistov," uviedla šéfka eurokomisie. Pripomenula, že Európska únia naďalej vyzýva na prímerie v pohraničnej zóne s Libanonom a v Pásme Gaze a na prepustenie všetkých izraelských rukojemníkov, ktorí sú hnutím Hamas zadržiavaní už takmer rok.

Aj Charles Michel na sociálnej sieti X dôrazne odsúdil iránsky útok proti Izraelu a nazval to hrozbou pre regionálnu bezpečnosť.

"Smrtonosná špirála eskalácie napätia na Blízkom východe sa musí zastaviť. Regionálna vojna nie je v záujme nikoho," odkázal Michel. Spresnil, že EÚ je pripravená podporiť úsilie o zmiernenie napätia v regióne a zaistiť ochranu tým, ktorí ju potrebujú.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)