Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Libanon eviduje 1,2 milióna ľudí, ktorí opustili svoje domovy

Zničená budova po izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu 1. októbra 2024. Foto: TASR/AP

V čase od 23. do 30. septembra libanonské úrady na hraniciach zaznamenali prechod 234.023 Sýrčanov a 76.269 Libanončanov na sýrske územie.

Bejrút 2. októbra (TASR) - Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v stredu informoval, že v súvislosti s útokmi izraelskej armády na území Libanonu opustilo svoje domovy asi 1,2 milióna ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters, píše TASR.

Koordinátor vládneho výboru pre mimoriadne situácie, odchádzajúci minister životného prostredia Násir Jásin spresnil, že väčšina vysídlených osôb sa presídlila do domov, ktoré vlastnili v iných oblastiach Libanonu, zostala u príbuzných alebo sa ubytovala v hoteloch či prenajatých domoch. Iní odcestovali do susednej Sýrie.

V čase od 23. do 30. septembra libanonské úrady na hraniciach zaznamenali prechod 234.023 Sýrčanov a 76.269 Libanončanov na sýrske územie.

V súvislosti s najnovším vývojom na Blízkom východe generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene podporilo darcovskú výzvu v objeme 426 miliónov dolárov na pomoc ľuďom vysídleným v dôsledku izraelskej vojenskej operácie v Libanone.

Hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci (OCHA) Jens Laerke objasnil, že úrady OSN v Libanone a regióne nemajú dostatok zásob a kapacít, aby mohli v náležitom objeme reagovať na potreby vysídlených osôb.

"Je ľahké niečo zničiť a ublížiť ľuďom, ale dostať ich späť do akejsi normálnosti si vyžaduje veľa času a stojí to veľa peňazí. Preto to musíme zastaviť a vyriešiť tento konflikt čo najskôr," apeloval Laerke.