Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Libanon: Izrael cielil na vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ak sa informácie potvrdia, pôjde už o štvrtý podobný útok na veliteľov Hizballáhu v priebehu tohto týždňa, pripomína agentúra Reuters.

Bejrút 26. septembra (TASR) - Izrael uskutočnil vo štvrtok popoludní na južnom predmestí Bejrútu útok zameraný na veliteľa dronovej jednotky libanonského hnutia Hizballáh Muhammada Surúra, známeho aj ako abú Sálih. Útok podľa izraelskej armády neprežil, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Izraelská armáda predtým oznámila, že vykonáva cielené nálety v libanonskom hlavnom meste. Ide už o štvrtý podobný útok na veliteľov Hizballáhu v priebehu tohto týždňa, pripomína agentúra Reuters. Hnutie bezprostredne nepotvrdilo informácie o smrti ďalšieho vysokopostaveného veliteľa tejto militantnej skupiny.

Izrael v uplynulom týždni podniká najintenzívnejšie letecké útoky na Libanon od vojny v roku 2006. Bombardovanie, ktorého cieľom sú podľa armády pozície Hizballáhu, si doteraz vyžiadalo vyše 600 obetí na životoch.

Tisíce Libanončanov podľa agentúry Reuters hľadajú útočisko v školách v hlavnom meste Bejrút. Pomoc im poskytujú aj humanitárne organizácie, ktoré distribuujú oblečenie a jedlo.

Na eskaláciu v bojoch medzi Izraelom a Hizballáhom v stredu zareagovali aj Spojené štáty americké a ich spojenci, ktorí spoločne vyzvali na trojtýždňové prímerie v Libanone. Od tohto kroku si sľubujú "vytvorenie priestoru na dosiahnutie diplomatického riešenia". Tvrdia, že boje sú "neúnosné" a predstavujú neprijateľné riziko širšej regionálnej eskalácie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu stredu vyhlásil, že Izrael nezastaví svoju vojenskú operáciu proti proiránskemu hnutiu, kým sa obyvatelia Izraela nebudú môcť bezpečne vrátiť do svojich domovov na severe krajiny pri hraniciach s Libanonom.