Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Libanon: Izraelské nálety blízko nemocnice v Bejrúte majú štyri obete

Dokumenty Hizballáhu v ruinách na mieste izraelského leteckého útoku v nedeľu v noci na južnom predmestí Bejrútu 21. októbra 2024. Foto: TASR/AP

K útokom izraelskej armády došlo v pondelok večer v južnej časti Bejrútu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 22. októbra (TASR) - Pri izraelskom útoku blízko najväčšej nemocnice v libanonskej metropole Bejrút zahynuli v pondelok štyria ľudia vrátane jedného dieťaťa a 24 ďalších osôb utrpelo zranenia, uviedlo vo vyhlásení libanonské ministerstvo zdravotníctva. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

K útokom izraelskej armády došlo v pondelok večer v južnej časti Bejrútu. "Úder izraelského nepriateľa blízko Harírího nemocnice podľa predbežných počtov zabil štyroch ľudí vrátane dieťaťa, a zranil 24," uviedlo ministerstvo s tým, že na budove nemocnice došlo k "značným škodám".

Libanonské médiá informovali o dovedna 13 náletoch stíhačiek izraelskej armády na južné štvrte Bejrútu v priebehu pondelkového večera.

Podľa libanonských bezpečnostných zdrojov musela tamojšia národná letecká spoločnosť použiť iné pristávacie dráhy pre lietadlá po izraelských útokoch na štvrte blízko hlavnej dráhy medzinárodného letiska Ráfika Harírího v Bejrúte.

Izraelská ofenzíva v Libanone viedla k viacnásobnému vysídleniu viac než 1,2 milióna ľudí, píše Reuters s odvolaním sa na libanonské úrady.

Izrael tvrdí, že jeho cieľom je vyhnať bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh z pohraničných oblastí, aby sa desaťtisíce Izraelčanov mohli vrátiť do svojich domovov, odkiaľ ich počas minulého roka vyhnala cezhraničná paľba Hizballáhu. Iránom podporované libanonské hnutie útočilo na územie Izraela na znak solidarity s Palestínčami v Pásme Gaze, kde Izrael vedie vojnu proti radikálnemu hnutiu Hamas. Spúšťačom konfliktu bol bezprecedentný útok palestínskych militantov na územie Izraela zo 7. októbra 2023.

Libanon: Izrael podľa médií útočil na južné štvrte Bejrútu



Libanonské štátne médiá informovali v pondelok o izraelskom útoku na štvrť na juhu libanonskej metropoly Bejrút - krátko po tom, čo izraelská armáda varovala obyvateľov niekoľkých častí hlavného mesta, aby sa evakuovali. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Podľa libanonských médií útočila izraelská armáda na štvrť Awzájí, pričom išlo o vôbec prvý útok na túto časť Bejrútu "od začiatku izraelskej agresie proti Libanonu", uviedla libanonská štátna tlačová agentúra NNA.

Na videozázname agentúry AFP bolo vidieť dva stĺpy hustého dymu stúpajúce z južných predmestí libanonskej metropoly.

NNA tiež informovala o útokoch na oblasť Bejrútu smerom na juh od spomínanej štvrte v blízkosti najväčšej nemocnice v Libanone.

Izraelská armáda v pondelok predtým vyzvala obyvateľov južných častí Bejrútu, aby sa evakuovali. Armádny hovorca Avichaj Adrai novú výzvu zverejnil na sociálnych sieťach, pričom vymenoval oblasti, odkiaľ by sa mali obyvatelia evakuovať - vrátane štvrte blízko bejrútskeho medzinárodného letiska Ráfika Harírího, píše AFP.

"Nachádzate sa blízko zariadení a záujmov spojených s (libanonským militantným hnutím) Hizballáh, voči ktorým v budúcnosti zakročia izraelské obranné sily," napísal Adrai.