Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Libanon: Izraelské útoky v pondelok zabili 41 ľudí

Dobrovoľníci libanonského Červeného kríža a pracovníci civilnej obrany odstraňujú v utorok 15. októbra 2024 pozostatky zabitých ľudí z trosiek zničenej budovy na mieste pondelkového izraelského náletu v dedine Ajtú na severe Libanonu. Foto: TASR/AP

Do celkového počtu úmrtí zahrnulo libanonské ministerstvo aj obete izraelského útoku na dedinu Ajtú na severe Libanonu, kde žijú prevažne kresťania.

Bejrút 15. októbra (TASR) - Libanonské ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo, že pri pondelkových izraelských útokoch zahynulo celkovo 41 ľudí a ďalších 124 ľudí sa zranilo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Do celkového počtu úmrtí zahrnulo libanonské ministerstvo aj obete izraelského útoku na dedinu Ajtú na severe Libanonu, kde žijú prevažne kresťania. Pri útoku na obytnú budovu v dedine Ajtú zomrelo 21 ľudí. Dom, ktorý izraelské jednotky zasiahli, slúžil ako útočisko pre vysídlené rodiny.

Dedina Ajtú sa nachádza ďaleko od hlavných oblastí vplyvu libanonského militantného hnutia Hizballáh na juhu a východe krajiny. Doteraz sa izraelské vojenské operácie zameriavali predovšetkým na juh Libanonu, údolie Bikáa na východe krajiny či na predmestia hlavného mesta Bejrút.

Podľa najnovších údajov sa celkový počet obetí od 23. septembra, keď Izrael začal s intenzívnymi leteckými útokmi na Libanon, zvýšil na 1356.