Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Libanon podnikol dronový útok na Izrael, zranenia utrpeli dvaja ľudia

Izraelská polícia pracuje na mieste útoku dronom v Nahariya v Izraeli, utorok 6. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Iránom podporovaný Hizballáh uviedol, že útok bol zameraný na vojenské základne na severe Izraela a išlo o odvetu na zabitie veliteľa nižšieho stupňa, ktorý zomrel pri útoku v pondelok.

Bejrút 6. augusta (TASR) - Libanonské hnutie Hizballáh podniklo v utorok dronový útok na sever Izraela, pri ktorom utrpeli zranenia najmenej siedmi ľudia. Išlo o reakciu na zabitie jedného z jeho bojovníkov, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Iránom podporovaný Hizballáh uviedol, že útok bol zameraný na vojenské základne na severe Izraela a išlo o odvetu za zabitie veliteľa nižšieho stupňa, ktorý zomrel pri útoku v pondelok.

Izraelská armáda uviedla, že do jej vzdušného priestoru vstúpilo z Libanonu niekoľko dronov, pričom jeden z nich zostrelila. Podľa armády utrpelo zranenia niekoľko ľudí pri pobrežnom meste Naharíja, ktoré leží asi šesť kilometrov južne od hraníc s Libanonom. Armáda presný počet ranených neuviedla.

Izraelskí zdravotníci však uviedli, že po útoku sú v ich starostlivosti dvaja ľudia so zraneniami od šrapnelov. Stav jedného z nich je vážny. Celkovo zdravotníci ošetrili siedmich ľudí na troch rôznych miesta v západnej časti oblasti Galilea.

Nezdá sa, že by utorkový útok Hizballáhu bol spojený s jeho sľubom pomstiť zabitie svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra po útoku Izraela v Bejrúte minulý týždeň, konštatuje AP. Tento útok spolu s útokom v Teheráne, ktorý si vyžiadal život vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju, vyvolal obavy z vypuknutia rozsiahlejšieho konfliktu na Blízkom východe.

Irán aj libanonské hnutie Hizballáh sľubujú totiž za tieto útoky voči Izraelu odvetu. Izrael sa prihlásil k zodpovednosti za Šukrovo zabitie, ale k vražde Haníju, z ktorej ho obvinil Irán, sa nevyjadril.

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb v utorok uviedol, že Libanon a snaží zaistiť, aby akákoľvek reakcia na zabitie Šukra nevyvolala na Blízkom východe totálnu vojnu, píše agentúra Reuters.

Na hraniciach Libanonu a Izraela prichádza takmer denne k cezhraničným prestrelkám medzi izraelskou armádou a Hizballáhom. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva si aj v utorok vyžiadal útok Izraela v obci Majfadún životy štyroch ľudí. Bezprostredne však nebolo jasné, či išlo o civilistov alebo militantov.